«Καμία εκπαίδευση για τους μαθητές ΣΔΕ και ΔΙΕΚ των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού»

Μαρκου

 Κοινοβουλευτική Αναφορά με θέμα την απουσία εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές και φοιτητές των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και 9 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το θέμα έχει μακρά ιστορία. Της κοινοβουλευτικής αναφοράς είχε προηγηθεί κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης από το κ. Μάρκου, επί του ιδίου θέματος, ύστερα από την επίσκεψή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και ενημέρωσής του από τον φοιτητή κρατούμενο κ. Δημάκη, ως προς την πραγματική αποτύπωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός των καταστημάτων Κράτησης. Η από 09 Ιουλίου 2020 (αρ. πρωτ. 7017/4/24051-γ’) απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως πάντα καθησυχαστική. Όλα βαίνουν καλώς και κινούνται σε άριστη τροχιά, η εκπαίδευση των κρατουμένων δήθεν διενεργείται αδιάκοπα και οι μαθητές/φοιτητές έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υλικό και νέες τεχνολογίες, όπου αυτό απαιτείται.

Εν τούτοις, η πρόσφατη Ανακοίνωση της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά, δηλαδή των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους μαθητές-κρατουμένους, που αποτέλεσε τη βάση της Αναφοράς,  διαψεύδουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για πλήρη αποκλεισμό από την εκπαίδευση για τους μαθητές και μαθήτριες των καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού. Ενδεικτικά, οι Καθηγητές κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη διεξαγωγής οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία των καταστημάτων κράτησης, αδυναμία πραγματοποίησης εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης με την επίδοση εργασιών από τους καθηγητές στους μαθητές και για αναστολή οποιασδήποτε εκπαιδευτικής δράσης στα καταστήματα κράτησης με εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ως προς το θέμα των φοιτητών, αναφέρουν ότι τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο διεξάγονται μεν κανονικά, όμως οι φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στο χώρο, όπου μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με τη μορφή της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Με την υποβληθείσα Αναφορά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν για πολλοστή φορά την  Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός των Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού και να αποδείξει εμπράκτως ότι τηρείται η ισότητα στην εκπαίδευση, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

/ Βουλευτές Αχαΐας