Έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα Λόλα Λάκκα – Χατζηιωάννου

συριζα αχαιας

Πάτρα, 3.7.2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα Λόλα Λάκκα – Χατζηιωάννου

Πριν μερικές μέρες έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα Λόλα Χατζηιωάννου-Λάκκα.

Η Λόλα Χατζηιωάννου-Λάκκα γεννήθηκε το 1941, ήταν κόρη του αγωνιστή του ΕΑΜ, αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος Μήτσου Λάκκα από το Αθαμάνιο της Ηπείρου, ο οποίος ακολούθησε τη τύχη πολλών συναγωνιστών του μετά το τέλος του εμφυλίου και βρέθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.

Η μητέρα της Όλγα, κυνηγημένη από τους άγριους διωγμούς του εμφυλίου κατέφυγε στην Αθήνα όπου ανέστησε τα τρία κορίτσια της, τη Λόλα, την Έλλη και την Λαοκρατία. Σπούδασαν και οι τρεις τους, οι δύο στην Ιατρική και η τρίτη στο Φυσιογνωστικό Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους το σπίτι τους στο Ζωγράφου ήταν ανοιχτό ανά πάσα στιγμή στα αγωνιζόμενα φοιτητικά νιάτα της εποχής (Νεολαία ΕΔΑ, τέλος δεκαετίας 50 – αρχές δεκαετίας 60), ήταν το κέντρο όπου έβγαζαν χειρονακτικά την πρωτότυπη εφημεριδούλα τους “Η Λόρδα” της οποίας δυστυχώς δεν έχει διασωθεί κανένα φύλλο όπως πολλά ακαταχώριστα από την πλούσια δράση των Αριστερών. Στο “Λορδοκομείο” σύχναζαν οι Άγγελος Παπούλιας, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Λευτέρης Παπακώστας, Ευδοξία Μουτσίου, Μπάμπης Θεοδωρίδης, Βέρα Παστελή και άλλοι φοιτητές όπως και ο γνωστός Μποστ. Δεν ήταν μόνο “τραγουδάμε και πολεμάμε” η στάση τους για να κερδίσουν το βιός τους, να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, αλλά και να γονιμοποιήσουν τις ιδέες με λογισμό και χιούμορ.

Στη διάρκεια της δικτατορίας η Λόλα βρέθηκε μαζί με τις αδερφές της στο εξωτερικό όπου συνάντησαν μετά από τόσα χρόνια στην Πράγα τον πατέρα τους και συνέχισαν να προσφέρουν στον Αντιδικτατορικό Αγώνα.

Μετά την μεταπολίτευση η γιατρός Λόλα Χατζηιωάννου-Λάκκα βρέθηκε με το σύζυγο της το νευρολόγο Αλέξανδρο Χατζηιωάννου στην Πάτρα και προσέφεραν πολλά μέσα από την ιατρική τους επιστήμη στους πολίτες της περιοχής. Όλα αυτά τα χρόνια η συντρόφισσα Λόλα παρέμεινε σταθερή και αγωνίστηκε με πάθος και ανιδιοτέλεια για τις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστέρας (ΚΚΕ εσωτ., ενιαίο Συνασπισμό, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ) στην Αχαΐα.

Καλό σου ταξίδι συντρόφισσα!

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ