Γιάννης Μπαλάφας: Οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παλιού

ΜΠΑΛΑΦΑΣ 45

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στον εισαγγελέα 6.000 “ύποπτες” δανειοδοτήσεις, τονίζει ο Γιάννης Μπαλάφας υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η ανάπτυξη μέσα από την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ και η κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρξει αυτοδυναμία για να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούσιο το πρόγραμμά του τονίζει στη συνέντευξή του στην “Αυγή” ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών.

Αναφερόμενος στις συνεργασίες ο Γ. Μπαλάφας απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., ενώ εκτίμησε ότι και η Λαϊκή Ενότητα δεν θέλει. ¨”Κάποιοι συνεισέφεραν τα μέγιστα στη προσπάθεια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να απαλλαγούν από την απειλή που έβλεπαν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

* Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει το δίπολο “νέο – παλιό”, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι “το παλιό το ξέρουμε αλλά το νέο δεν το έχουμε δει”. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Έχουν εν μέρει δίκιο. Το παλιό το έχουν δει, αλλά είδαν ένα πολύ μικρό δείγμα από το νέο. Στους λίγους αυτούς μήνες που κυβερνήσαμε, χρησιμοποιήσαμε μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας για τις διαπραγματεύσεις. Έμειναν πίσω άλλοι τομείς που δεν προλάβαμε να “δείξουμε τη σημαία μας”. Όμως είναι άδικο το ότι το νέο δεν το είδαν καθόλου. Προτείνω να αξιοποιήσει κάποιος τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο και να ανατρέξει στο τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο: Η Αθήνα τότε ήταν αστυνομοκρατούμενη, κλούβες των ΜΑΤ παντού, κάγκελα στο Σύνταγμα, βία σε κάθε διαδήλωση, η ΕΡΤ κλειστή, καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και καθηγητές απολυμένοι, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονταν με επιχειρήσεις-σκούπα, οι ακροδεξιοί της Ν.Δ. (και όχι μόνο…) να ζητούν να κλείσουμε τα θαλάσσια σύνορα “με κάθε τρόπο” (τι να εννοούσαν άραγε;), ο κ. Σαμαράς να λέει ότι διώχνει το ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου θα φέρει την καταστροφή, να βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει πλέον. Ειδικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας πιστεύω ότι κάναμε πολλά. Μόνο τον νόμο για την ιθαγένεια να δούμε, καταλαβαίνουμε το τελείως διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι είναι το νέο στο οποίο αναφερόμαστε. Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παλιού.
* Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κερδίσει αυτοδυναμία;

Πρώτα απ’ όλα η ανάπτυξη. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν σωστά μέχρι τελευταίο ευρώ τα κονδύλια που προβλέπονται στη συμφωνία που υπογράψαμε. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν (πρόσφατο και απώτερο) σε πολλές περιπτώσεις ευρωπαϊκά κονδύλια και τραπεζικές δανειοδοτήσεις δίνονταν με μικροκομματικά και ατομικά κριτήρια. Εμείς στείλαμε στον εισαγγελέα περίπου 6.000 περιπτώσεις “ύποπτων” δανειοδοτήσεων. Οι πιο χαρακτηριστικές αφορούν τα 5 δισ. ευρώ της ΑΤΕ. Άλλη προτεραιότητά μας θα είναι η οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Τελείωσε η ασυλία σε συγκεκριμένους κύκλους διαπλεκόμενων συμφερόντων. Όλοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Ξέρουμε ότι αυτό ενοχλεί και γι’ αυτό μας “πολεμούν” με κάθε μέσο, αλλά εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε.

 

* Γιατί πρέπει να κερδίσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απλώς διότι έτσι θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτούσιο το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας πάνω του όλη την ευθύνη. Διαφορετικά θα είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα διατηρεί τις βασικές μας προτεραιότητες, αλλά θα περιλαμβάνει και σημεία συμβιβασμού με τους πιθανούς κυβερνητικούς μας εταίρους.
* Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα δεν καταγράφουν δυναμική αυτοδυναμίας, οπότε προκύπτει αυτόματα θέμα συνεργασιών. Με ποιους θα συνεργαστείτε;

Θυμηθείτε τις δημοσκοπήσεις μέχρι και την 24η Ιανουαρίου. Έδιναν ότι είμαστε κοντά στην αυτοδυναμία; Κι όμως τελικά εκλέξαμε 149 βουλευτές. Σχεδόν αυτοδυναμία. Ας δεχτούμε όμως ότι πάλι δεν προκύπτει αυτοδυναμία. Θα σεβαστούμε τη κρίση του ελληνικού λαού και θα συμβάλουμε προκειμένου στις 21 Σεπτεμβρίου να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ., όχι γιατί είναι “παλιοχαρακτήρες”, αλλά γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για προγραμματική κυβερνητική σύγκλιση. Με τους άλλους, θα δούμε. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κάποια “βαρίδια”… Πάντα κριτήριό μας θα είναι το συμφέρον του τόπου.

 

* Με τη Λαϊκή Ενότητα και το ΚΚΕ υπάρχει περιθώριο συνεργασίας;

Λέτε οι πρώην σύντροφοί μας να μας έριξαν, να μας έβρισαν, να μας χαρακτήρισαν “καλύτερους υποστηρικτές της Μέρκελ” για να συνεργαστούν μαζί μας μετά τις εκλογές; Δυστυχώς ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Κάποιοι συνεισέφεραν τα μέγιστα στη προσπάθεια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να απαλλαγούν από την απειλή που έβλεπαν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς από αυτούς θα ξαναβρεθούμε στις κοινωνικές διεκδικήσεις και τους λαϊκούς αγώνες. Όχι όμως σε κυβερνητικές συνεργασίες. Δυστυχώς τις δύσκολες αποφάσεις τις πήραμε μόνοι μας, πάντα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και ειδικά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Όσο για το ΚΚΕ, αυτό πήγαινε από άλλους δρόμους στις διαδηλώσεις απλώς για να μη βρεθεί μαζί μας. Κι αν τους πούμε για συνεργασία, θα ζητήσουν οτιδήποτε πιθανό και απίθανο για να την αποφύγουν. Δυστυχώς προτιμούν την απόλυτη μοναξιά, δεν δέχονται καμία συνεργασία…

/ ειδησεις