Eρωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανασία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου

μαρκου αναγνωστοπουλου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Δικαιοσύνης

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜΑ: Μέτρα στήριξης δικηγόρων.

Η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη οδηγήσει την Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων που θα παραλύσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Ένα από τα μέτρα που ήδη αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση είναι και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, για την αποφυγή συγκεντρώσεων που θα σημάνουν τη διασπορά του ιού.

Για τον λόγο αυτό, στις 11.03.2020, δημοσιεύθηκε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δυνάμει του άρθρου 11 της οποίας προβλέπεται η επιβολή του μέτρου της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, ενώ, στις 12.03.2020, με την με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 17734 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 833 Β’, όπως αυτή αντικαταστάθηκε κατά περιεχόμενο από την από 15.03.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 864/15.03.2020), επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών στο σύνολο της Επικράτειας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα από 13.03.2020 έως και 27.03.2020.

Ο κίνδυνος από τον ιό είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Ωστόσο, κλείσιμο των δικαστηρίων, που προβλέπεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, ίσως και μήνες, σημαίνει οικονομική ασφυξία, ιδιαίτερα για τους άμισθους δικηγόρους.

Ειδικότερα δε η γενικευμένη ανησυχία λόγω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου έχει ήδη σαν αποτέλεσμα ένα βαρύτατο οικονομικό πλήγμα για τους δικηγόρους των άνω περιοχών, δεδομένου ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι των νομών αυτών είχαν αποφασίσει την αποχή από τα καθήκοντά των μελών τους πολλές μέρες πριν από την δημοσίευση των προαναφερόμενων Π.Ν.Π. και Κ.Υ.Α..

Επειδή η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επιφέρει τεράστιες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στους δικηγόρους και τις οικογένειές τους. Είναι ένας πολυπληθής επαγγελματικός κλάδος που έχει υποστεί αναμφίβολα μεγάλες ζημίες κατά την δεκαετή κρίση και συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Επειδή το Κράτος πρέπει να μεριμνήσει για όσους δικηγόρους έχουν ως μόνη πηγή εισοδήματος το επάγγελμα τους, ώστε να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο των γραφείων τους.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δικηγόρων για όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως ενδεικτικά:

 1. Να παραταθεί η προθεσμία καταβολής και να ανασταλεί η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α.. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.
 2. Να παραταθεί η προθεσμία καταβολής και να ανασταλεί η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.
 3. Να παραταθεί η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με τόκους ή προσαυξήσεις.
 4. Να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια στους άμισθους δικηγόρους, μέσω του Ο.Α.Ε.Δ., υπέρ του οποίου το σύνολο των δικηγόρων (έμμισθοι και άμισθοι) καταβάλουν εισφορές εδώ και μια 10ετία περίπου, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα μέχρι σήμερα.
 5. Οι γονείς έμμισθοι δικηγόροι να δύνανται να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, όπως αυτή ορίζεται στην Π.Ν.Π. της 11-3-2020 (ΦΕΚ Α΄ 55/11-3-2020).
 6. Να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους επαρχιών με εισοδηματικά κριτήρια μέσω του Λ.Ε.Δ.Ε., υπέρ του οποίου υφίσταται για τα μέλη του παρακράτηση 5% επί της αξίας των γραμματίων προείσπραξης ασφαλιστικών εισφορών που εκδίδει για κάθε παράσταση ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος.

Επειδή το συγκεκριμένο πλήγμα για τους δικηγόρους οφείλεται σε μία γενικευμένη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των δικηγόρων, που πλήττονται ανυπολόγιστα από τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού;

-Είναι στις προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων να προβούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές υποχρεώσεις και άλλες οφειλές των δικηγόρων;

-Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε θέσπιση και καταβολή ειδικού έκτακτου επιδόματος στους άμισθους δικηγόρους και συνολικά στους ελεύθερους επαγγελματίες;

-Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη στήριξη των γονέων έμμισθων δικηγόρων αναφορικά με τη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Mάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Πέρκα Θεοπίστη

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Δικαιοσύνης

-Επικρατείας (κ. Γεραπετρίτη Γεώργιο)

 

Θέμα: Ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις στις δικαστικές υπηρεσίες των Πατρών.

Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες που επισκέπτονται τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Πάτρα.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας, το Ειρηνοδικείο Πατρών αυτή τη στιγμή στεγάζεται στον 2ο όροφο πολυκατοικίας [Κανάρη 48-52], συνολικού εμβαδού που δεν ξεπερνάει τα 500 τ.μ., δηλαδή σχεδόν 3 φορές λιγότερο από τα τετραγωνικά που προβλέπει η τεχνική υπηρεσία του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το με Αρ. Πρωτ. 7059/21.02.2020 κτιριολογικό πρόγραμμα με τίτλο «Κτιριολογικό Πρόγραμμα Ειρηνοδικείου Πάτρας» με παρατηρήσεις σχετικά με τις ανάγκες του συγκεκριμένου Ειρηνοδικείου σε κτιριολογική υποδομή. Σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα τα αναγκαία τετραγωνικά μέτρα για την στήριξη των υπηρεσιών του ανέρχονται σε μικτή επιφάνεια 1.125 τ.μ. Οι παρούσες συνθήκες στέγασης του Ειρηνοδικείου είναι επιεικώς απαράδεκτες, υγειονομικώς επικίνδυνες, δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας για εργαζόμενους και πολίτες, ούτε παρέχουν δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες, με συνέπεια να καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση μεταστέγαση.

Σοβαρά κτιριακά προβλήματα υφίστανται εξίσου τόσο στην υπηρεσία του Πταισματοδικείου [Γούναρη 60] όσο και στο Παράρτημα του Πρωτοδικείου [Κανάρη 54].

Όπως προκύπτει από τις παραπάνω συνθήκες στέγασης των υπηρεσιών, είναι σαφές πως τα συγκεκριμένα κτήρια είναι όλως ακατάλληλα για να υποδεχτούν τις νέες τεχνολογικές υποδομές του νέου πληροφοριακού συστήματος του οποίου το έργο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Διαδικασία-Β’ Φάση» με διακριτικό τίτλο «ΟΣΔΔΥΠΠ- Β ΦΑΣΗ», για το οποίο θα επενδυθούν μεγάλα ποσά.

Επειδή, οι δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας δια των προϊσταμένων αρχών τους έχουν καταθέσει συγκεκριμένες και βιώσιμες προτάσεις για την στέγαση των υπηρεσιών τους. Το Ειρηνοδικείο Πατρών έχει συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό την Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας για την διερεύνηση δυνατότητας παραχώρησης της χρήσης του δημόσιου ακινήτου με ΑΒΚ 30 Αχαΐας (παλαιά νομαρχία Πατρών). Το συγκεκριμένο ακίνητο μάλιστα αναπαλαιώθηκε το 2008 με κρατικές δαπάνες ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο. Η παραχώρηση ακινήτου που ανήκει στο δημόσιο είναι προφανές ότι θα ωφελήσει πολλαπλώς το ίδιο το δημόσιο συμφέρον, εν όψει και της αναπόφευκτης ανάγκης να μεταστεγαστούν οι δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας, λόγω των κτιριολογικών προγραμμάτων που το ίδιο το Υπουργείο έχει συντάξει.

Επειδή, οι δικαστικές υπηρεσίες προτείνουν, πλην άλλων, τον 5ο όροφο κτιρίου με αριθμό ΚΑΕΚ 061673507006/0/0, που βρίσκεται στην οδό Κορίνθου αρ. 238, το οποίο μετά την αποβίωση του ιδιοκτήτη του είναι αγνώστου κυριότητας, πιθανολογείται δε ότι έχει περιέλθει στο δημόσιο και μένει ομοίως ανεκμετάλλευτο.

Επειδή, βάσει του Ν. 4488/17 (Α’ 137) και συγκεκριμένα του άρθρου 70, η τ. Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ορίστηκε Κεντρικό Σημείο Αναφοράς για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Επειδή, βάσει του άρθρου 71 εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 40711 οικ./24.07.2018 (ΑΔΑ: 6Υ9ΧΩ-ΕΡΥ) οικεία υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζεται ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως Σημείο Αναφοράς, για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης.

Επειδή, με το αριθ. ΑΠ 11994 οικ. /05.07.2019 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που απευθύνθηκε προς όλες τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας, απεστάλη ερωτηματολόγιο προκειμένου να γίνει καταγραφή σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δικαστικά κτίρια της χώρας (προσβάσιμη είσοδος, τουαλέτες προσβάσιμες από άτομα εξυπηρετούμενα από αμαξίδιο, ανελκυστήρες προσβάσιμοι με επάρκεια χώρου, ακουστικές συσκευές, χειριστήρια με τον κώδικα Μπράιγ, ύπαρξη πινακίδων οπτικής και ηχητικής σήμανσης) και συλλογή στατιστικών στοιχείων.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 1. Τι προτίθενται να κάνουν αναφορικά με την διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια της πόλης της Πάτρας; Είναι στα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης η μίσθωση κτιρίου ικανού να στεγάσει όλες τις διάσπαρτες ανά την πόλη δικαστικές υπηρεσίες;
 2. Αν ναι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
 3. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες εργασίας στο Ειρηνοδικείο Πατρών, στο Πταισματοδικείο Πατρών και στο Παράρτημα του Πρωτοδικείου Πατρών ενόψει και των αυξημένων απαιτήσεων υποδοχής του νέου πληροφοριακού συστήματος «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ)»;
 4. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει άμεσα το δημόσιο ακίνητο με ΑΒΚ 30 Αχαΐας (παλαιά νομαρχία Πατρών), το οποίο παραμένει αναξιοποίητο παρά την αναπαλαίωσή του το 2008;
 5. Μπορεί το 5όροφο κτίριο στην οδό Κορίνθου 238 με ΚΑΕΚ 061673507006/00 να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών της Πάτρας;
 6. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του συνερωτώμενου Υπουργείου Επικρατείας, το οποίο έχει αναλάβει το έργο του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, για την χαρτογράφηση του πεδίου και την εκπόνηση – κατάρτιση εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία; Ποια τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής μέχρι σήμερα;
 7. Ποιες απαντήσεις έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο αριθ. ΑΠ 11994 οικ. /5-07-2019 έγγραφό του από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της Πάτρας, με αντικείμενο την καταγραφή σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα δικαστικά κτίρια της πόλης;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Μεϊκόπουλος  Αλέξανδρος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

/ Βουλευτές Αχαΐας