Aναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που ψηφίζεται αυτές τις μέρες.

συριζα αχαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που ψηφίζεται αυτές τις μέρες.

 

Στις 3 Σεπτέμβρη 2021 ψηφίζεται από την Βουλή το σχέδιο  νόμου  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ με τίτλο : «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Σε αυτό το σχέδιο νόμου εκτός από την θεσμοθέτηση πολλαπλών εμποδίων στη διαδικασία παροχής καθεστώτος διεθνούς προστασίας (άσυλο) και άρση των ευνοϊκών διατάξεων για κρίση περί χορήγησης ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκού Πλαισίου των Κανονισμών Δουβλίνου, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής δεξιάς  Όρμπαν και Σαλβίνι, αιφνιδιαστικά έφερε την διάταξη του άρθρου 40. Με τη διάταξη αυτή ποινικοποιείται, ελέγχεται και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης και διοικητικό πρόστιμο η εθελοντική δράση της Κοινωνίας των Πολιτών .

Η επίθεση αυτή στον εθελοντισμό θεσμοθετείται στη Χώρα μας για πρώτη φορά χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς, παρά γίνονται αόριστες αναφορές περί περιορισμού κατά τον τρόπο αυτό «της δράσης διακινητών»!

Η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι εμπόδιό της στον έλεγχο των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους ευάλωτους ανθρώπους αποκερδαίνοντας τεράστια ποσά,  είναι εν δυνάμει και οι εθελοντές / διασώστες ανθρώπων που πνίγονται στη θάλασσα. Για να σώσεις κάποιον πλέον πρέπει να έχεις έγγραφη έγκριση. Στο δικό μας μυαλό έρχονται όλα τα παιδιά και οι μανάδες που χάθηκαν (η εικόνα του πνιγμένου 4 χρόνου Αιλάν στην ακτή δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε) και θα συνεχίσουν να χάνονται μιας και δεν θα υπάρχει γραπτή έγκριση διάσωσης.

Και ας δεχθούμε την επιχειρησιακή αποκλειστικότητα των Λιμενικών Αρχών,  ωστόσο ο ανθρωπισμός και ο εθελοντισμός δεν περνάνε από πρωτόκολλα και γραφειοκρατίες. Μάλιστα, το άρθρο επιχειρεί για πρώτη φορά να νομιμοποιήσει ως έχουσες δικαίωμα παρέμβασης μόνο όσες εθελοντικές οργανώσεις, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό Μητρώο του άρθρου 191 ν 4662/2020.  Στους υπόλοιπους απαγορεύεται κάθε παρέμβαση. Αλλά μήπως αυτό το έργο παίζεται σε πράξεις;

Στην αρχή γίνεται η καταγραφή ΜΚΟ και μελών εθελοντικών οργανώσεων και Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών. Στη συνέχεια ακολουθεί έλεγχος της δράσης στο πεδίο αρμοδιότητας Λιμενικής Αρχής. Αργότερα, θα ελεγχθεί ο κινηματισμός στην παροχή τροφίμων και αλληλεγγύης, στην υποστήριξη εθελοντικής παροχής εκπαιδευτικής βοήθειας και συμμετοχής σε δράσεις.  Επιχειρείται να στιγματισθεί ο εθελοντισμός με επιχειρήματα εμπλοκής εγκληματικών στοιχείων και κερδοσκοπίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας βροντοφωνάζουμε : Ο ΚΙΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ , Ο  ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ,Η ΑΝΘΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και ο ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ δεν μπορεί να τελεί υπό «έγγραφη έγκριση».

Δεν είναι οι εθελοντές ούτε κερδοσκόποι, ούτε εν δυνάμει εγκληματίες .

Το στίγμα στον Εθελοντισμό προσβάλλει το Κράτος Δικαίου που βαυκαλίζεται η Κυβέρνηση των Αρίστων !

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ