Κατάθεση ερώτησης βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σπαρτινού, σχετικά με τη θέσπιση προστατευτικής ρήτρας των αναδρομικών ποσών από δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας

photo_apempe

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση ερώτησης βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σπαρτινού, σχετικά με τη θέσπιση προστατευτικής ρήτρας των αναδρομικών ποσών από δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας κατόπιν δικαστικών αποφάσεων»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν πρωτοβουλίας του Κώστα Σπαρτινού με θέμα “Εφαρμογή ακατάσχετου ορίου και θέσπιση, εκ μέρους των Τραπεζών, προστατευτικής ρήτρας αναγωγής σε μηνιαία καταβολή των αναδρομικών ποσών από δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας κατόπιν δικαστικών αποφάσεων” .

 

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις της δικαίωσης των εργαζομένων από τα αρμόδια δικαστήρια, σχετικά με τη μη καταβολή οφειλόμενων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα ή/και επιδομάτων αδείας από τους εργοδότες τους, προκύπτουν  αναδρομικές καταβολές των χρηματικών αυτών ποσών, που συνήθως ξεπερνούν το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες παρατηρείται οι τράπεζες να μην εφαρμόζουν κάποια προστατευτική ρήτρα αναγωγής του οφειλόμενου ποσού, σε ότι αφορά το ακατάσχετο, με αποτέλεσμα να παρακρατούνται ποσά που σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή κανονικής καταβολής εκ μέρους του εργοδότη, δεν θα παρακρατούνταν λόγω ακατάσχετου ορίου.

 

Προφανώς η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ εργαζομένων είναι υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου και πρόνοιας, καθώς τίθεται σε δυσμενέστερη θέση ο εργαζόμενος που έχει διεκδικήσει δικαστικά τα οφειλόμενα ποσά συγκριτικά με εκείνους στους οποίους έχουν καταβληθεί τα ανωτέρω ποσά εγκαίρως και χωρίς δικαστικές διαμάχες.

 

Οι βουλευτές ζητούν λοιπόν από τον Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εφαρμοστεί κάποια προστατευτική ρήτρα για τα αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις για καταβολή δώρων Χριστουγέννων, δώρων Πάσχα και επιδομάτων αδείας.

 

_______________________________

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ

 Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Υψηλάντη 216, 262 22, Πάτρα

τηλ: 2610 340169

Βουλής 4, 105 62, Αθήνα

τηλ: 210 370 6383, φαξ: 210 370 6583

Email: k.spartinos@parliament.gr

/ Βουλευτές Αχαΐας