Συνέντευξη Ανδρέα Ριζούλη στην εφημερίδα Γνώμη για την πολιτική επικαιρότητα, 5/3
Αυτές τις μέρες απασχολεί την επικαιρότητα η υπόθεση επιδόματος ενοικίου και κατά πόσο η χρήση του δικαιώματος από υπουργούς, σημαίνει και απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης.
Καταρχάς αυτοί που εγείρουν τον παραπάνω ισχυρισμό είναι ίδιοι που εδώ και πολλά χρόνια απαξίωσαν τον πολιτικό κόσμο με τις πράξεις τους. Είναι το παλιό πολιτικό σύστημα που με κάθε τρόπο εκμεταλλεύτηκε τη θέση που του έδωσε ο ελληνικός λαός , κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα με όλους τους τρόπους.
Σκάνδαλο χρηματιστηρίου, υπέρ χρηματοδότηση δημοσίων έργων, εξοπλιστικά, Ερρίκος Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, NOVARTIS, παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων , υπόθεση SIEMENS, είναι ένας ατέλειωτος κατάλογος γνωστός σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Αυτό το πολιτικό σύστημα έχοντας παραιτηθεί από οποιαδήποτε υπεράσπιση των πεπραγμένων του, προσπαθεί μανιωδώς να αποδείξει πως είμαστε “όλοι ίδιοι”.
Προσπαθεί να δείξει δηλαδή πως η χρήση του δικαιώματος ενοικίου από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, την εξομοιώνει με τα δικά τους πεπραγμένα. Προσπερνά, πως αμέσως μόλις το ζήτημα μπήκε στην δημόσια συζήτηση , πέρα από την άποψη του καθενός για το τι είναι ηθικό ή όχι , τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων ήταν άμεσα .
Το ερώτημα που ορθώνεται μέσα από αυτή τη συζήτηση είναι κατά πόσο πολιτικοί με υψηλά εισοδήματα πρέπει να κάνουν χρήση των επιδομάτων που προβλέπονται για του πολιτικούς. Ακόμη και το είδος των επιδομάτων. Αυτό βέβαια ουδόλως απασχολεί τους επικριτές του ηθικού πλεονεκτήματος αυτής της κυβέρνησης. Αυτό που διακαώς επιθυμούν είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης και η επάνοδος των “νομίμων ιδιοκτητών” στην εξουσία, όπως άλλωστε θεωρούν τους εαυτούς τους.
Υπόθεση Novartis. Πολλά ακούστηκαν και περισσότερα γράφτηκαν. Πρόκειται τελικά για σκάνδαλο ή για απόπειρα απροσανατολισμού της κοινής γνώμης, όπως κάποιοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση;
Το ότι η υπόθεση NOVARTIS αποτελεί σκάνδαλο δεν αμφισβητείται από κανένα. Τα κόμματα των οποίων μέλη αναφέρονται στη δικογραφία καθώς και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι έχουν δηλώσει πως υπάρχει σκάνδαλο. Εκεί που αποστασιοποιούνται είναι στη συμμετοχή πρώην υπουργών και πρωθυπουργών .
Η κυβέρνηση δεν κατασκεύασε κάτι από το μηδέν. Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ, εδώ και αρκετό καιρό διερευνά παράνομες χρηματοδοτήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Μάρτυρες που καταρχάς κατέθεσαν στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην ελληνική δικαιοσύνη ανέφεραν στις καταθέσεις των, Έλληνες πολιτικούς πως χρηματίστηκαν.
Η υπόθεση από δω και πέρα όσο δύσκολη είναι τόσο είναι και απλή στην τελική της έκβαση. Είτε θα αποδειχθούν οι αναφορές και κάποιοι θα τιμωρηθούν όπως προβλέπεται ή αν δεν αποδειχθούν, τότε αυτοί που καταγγέλλουν θα έχουν αντίστοιχη μοίρα.
Η κυβέρνηση ακολούθησε την διαδικασία που προβλέπεται όταν η εισαγγελία μεταφέρει στη βουλή υποθέσεις πολιτικών που εμπλέκονται σε υποθέσεις δικαιοσύνης. Άλλωστε από το νόμο περί ευθύνης υπουργών έτσι προβλέπεται.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι αλλά αναφερόμενοι. Περιμένουμε όλοι την προκαταρκτική διαδικασία στην επιτροπή της Βουλής για να δούμε αν υπάρξουν ενδείξεις ενοχής ώστε η δικαστική εξουσία να συνεχίσει το έργο της και γι αυτούς.
Θαλάσσιο μέτωπο Πάτρας. Πού εστιάζεται το πρόβλημα και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία απόδοσής του;
Το θέμα της απόδοσης του θαλασσίου μετώπου βρίσκεται στη τελική ευθεία και σύντομα θα λυθούν οι όποιες δυσκολίες για την τελική απόφαση. Η αλήθεια είναι πως επειδή το ζήτημα είναι σύνθετο και έπρεπε να γίνουν πολλές διοικητικές πράξεις από τη μεταφορά στο Υπουργείο Οικονομικών ως την τελική απόδοση στο Δήμο της Πάτρας η διαδικασία καθυστέρησε πέραν τον προσδοκιών.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως στόχος ήταν να ολοκληρωθεί το όλο σχέδιο έως το Αναπτυξιακό συνέδριο. Στην καθυστέρηση συνέβαλε και η τακτική της Δημοτικής Αρχής είτε αναιρώντας την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον νομικό εκπρόσωπο του Δήμου, είτε καθυστερώντας σε διοικητικές πράξεις .
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία προχωρά, δεδομένης και της πολιτικής απόφασης και δέσμευσης του Πρωθυπουργού και από μέρα σε μέρα αναμένουμε την τελική πράξη.
Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Αχαΐα προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των παραγωγών;
Δυστυχώς το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών και κυρίως οι έντονες βροχοπτώσεις έχει γίνει συχνό. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία που με παρεμβάσεις θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτή η λύση βέβαια δεν αφορά το σήμερα και απαιτεί τεράστιες χρηματοδοτήσεις καθώς δεν αφορά μόνο την Αχαία αλλά το σύνολο της χώρας.
Ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αποδίδει αποζημιώσεις σε πιο σύντομο διάστημα όμως και αυτό δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς καθώς περιμένουν άμεση ανταπόκριση.
Ήδη υπάρχει διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος καταβολής ασφαλίστρων και αποζημίωσης των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, ώστε να γίνει και η διαδικασία πιο γρήγορη αλλά και πιο δίκαιη.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολών εφόσον ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από αρμόδια κλιμάκια.
Τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Ο δρόμος θα είναι βατός ή θα «περάσει» μέσα από νέα μέτρα;
Τον Αύγουστο του 18 τελειώνει το πρόγραμμα και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως περιμένει μια καθαρή έξοδο. Ήδη η θέση της χώρας τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και από πλευράς αξιοπιστίας βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από την αρχή της κρίσης.
Με δεδομένο το κλείσιμο και του φετινού στόχου πλεονάσματος, που θα εκτιμηθεί το καλοκαίρι, δεν υπάρχει κανένας λόγος επιβολής νέων μέτρων.
Επίσης η συζήτηση για το χρέος έχει ξεκινήσει και μια διευθέτησή του θα φέρει τη χώρα σε ακόμη καλύτερη θέση. ‘Αγκάθι’ αποτελεί η υλοποίηση μέτρων περικοπών το 19 και 20 .
Υπάρχει βέβαια και η υλοποίηση των αντί μετρων το ίδιο διάστημα. Καθώς εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα κλείσει με επιτυχία και θα είναι δυνατή η αυτόνομη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές, θα υπάρξουν περιθώρια διαπραγμάτευσης ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση αρνητικών μέτρων.
Το 2019 -εκτός απροόπτου- θα είναι χρονιά εκλογών. Ποιος ο σχεδιασμός που υπάρχει σε προσωπικό, αλλά και τοπικό πολιτικό επίπεδο;
Διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο με φόντο τις εκλογές το 19 δεν υπάρχουν, Αυτές θα ξεκινήσουν όταν θα πλησιάζει η ώρα των εκλογών καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.
Σε προσωπικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δράση με στόχο τις εκλογές.
Ως βουλευτής της Αριστεράς φροντίζω να είμαι συνεχώς δίπλα στους πολίτες της Αχαίας και στα προβλήματά τους προσπαθώντας να δοθούν οι καλύτερες λύσεις. Άλλωστε η πολιτική δουλειά στο ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική προσφέροντας ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του και τη θέση που έχει αναλάβει.
Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτική ιδιότητα δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής δράσης και σαφώς περισσότερες ευθύνες.
Ριζούλης Ανδρέας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας