ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ; Του Ανδρέα Ριζούλη

ΦΩΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (1)

ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ;

 

Το αφήγημα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι πως αυτό προκύπτει εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου. 

Προφανώς αυτό δεν είναι άτοπο καθώς όντως η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και η μείωση παροχής από τη Ρωσία του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δημιουργεί συνθήκες έντονης ανόδου των τιμών αφού η τιμή της ενέργειας είναι συνδεδεμένη με την τιμή του φ.α.

Αυτό φυσικά επηρεάζει και το κόστος ενέργειας στη χώρα μας. 

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν η κυβέρνηση είχε τρόπους να αντιμετωπίσει, έστω και μερικώς το πρόβλημα της ενεργειακή ακρίβειας.

Όλα τα βήματα που έγιναν από κυβερνητικής πλευράς οδηγούσαν στο σημερινό αδιέξοδο υψηλών τιμών και μάλιστα πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ας δούμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενέργεια, όπως εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σεπτέμβρη του ΄21 στην ομιλία του για την κλιματικά αλλαγή:

“Πρώτον, όσον αφορά την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.
Μάλιστα, βασικός μας στόχος πλέον είναι το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.”

Αλλάζει λοιπόν τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας αυτό που ονομάζουμε βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να κλείσουν άμεσα λιγνιτικές μονάδες σε Πτολεμαίδα και Μεγαλόπολη και να ξεκινήσει εκεί παραγωγή ενέργειας με φ.α.                                                                                   Εδώ κάποιος μπορεί να θέσει το ερώτημα πως δεν γνώριζε τότε ο πρωθυπουργός την έναρξη του πολέμου. Τι μπορούσε να κάνει;.                                                                                                               Σωστό μεν αλλά, ήδη από το ΄21 οι τιμές φ.α. αρχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα. Πριν τον πόλεμο. Επίσης η βίαιη απολιγνιτοποίηση συνδυάζεται με χωρίς φραγμούς και περιβαλλοντικά όρια έγκρισης πάρκων ανεμογεννητριών, φυσικά προς τα γνωστά αφεντικά της ενέργειας, και αλλάζει ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητας όπου οι όμιλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο με συνεταιρισμούς , δήμους και ομάδες παραγωγών ενέργειας προς όφελος βέβαια των επιχειρηματικών ομίλων.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει η δημιουργία λιγνιτικής μονάδας, της πιο σύγχρονης στη Ευρώπη (Πτολεμαίδα 5) και έχουν επενδυθεί περίπου 900 εκ. ε. Απαιτούνται όμως άλλα 300  για την αποπεράτωση. Η κυβέρνηση αποφασίζει να μετατρέψει τη μονάδα σε φ.α. με κόστος  800 εκ.ε. Επιβάρυνση δηλαδή άλλων 500 εκ.ε. Επένδυση που δεν προχώρησε βέβαια και χάνονται και τα 900 εκ.ε. που επενδύθηκαν ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Επόμενη απόφαση η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ξαφνικά ο κύριος παραγωγός ενέργειας λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χάνει την κοινωνική του αποστολή.

Η ΔΕΗ αγοράζει ενέργεια, φ.α. με τιμή μονάδας 40 και πουλάει 200. Μετά τον πόλεμο αγοράζει με 200-300 πουλάει 600-800. 

Έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

Προσπαθεί σπασμωδικά να διορθώσει την τραγική της βίαιης απολιγνιτοποίησης επανακινώντας τις λιγνιτικές μονάδες  που είχε κλείσει, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Τι έπρεπε να γίνει; 

Όχι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με την έναρξη του πολέμου και το ενεργειακό πρόβλημα που δημιούργησε, παράταση του χρόνου απολιγνιτοποίησης τουλάχιστον μέχρι το 2035.

Δεν έχει να κάνει με ανικανότητα ή λάθος προβλέψεις. 

Έχει να κάνει καταρχάς, με νεοφιλελεύθερες εμμονές και περισσότερο με τη λογική της εξυπηρέτησης ορέξεων επιχειρηματικών ομίλων ενέργειας κάτω από το μανδύα της δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της πολεμικής σύγκρουσης στη συνέχεια. 

Η ευθύνη λοιπόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μεγάλη για την ενεργειακή ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που αυτή συνεπάγεται.

 

ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ  

/ Συνεντεύξεις