Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την νέα φάση στο χώρο της Υγείας.
Η κοινωνία μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) άντεξαν στα δύσκολα της πανδημίας, παρά τις αρχικές προβληματικές οδηγίες του ΕΟΔΥ!
Το Τμήμα Υγείας της Ν.Ε. Ανασυγκρότησης Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την ευκαιρία σταδιακής επιστροφής της δημόσιας ζωής και δραστηριότητας των πολιτών στην κανονικότητα, επιθυμεί κατ’ αρχάς να απευθύνει για μία ακόμη φορά, ένα μεγάλο ΕΥΓΕ, στο προσωπικό των Δημοσίων Δομών Υγείας που κράτησαν όρθιο και αποτελεσματικά λειτουργικό το σύστημα, προφυλάσσοντας έτσι και την διασπορά του κορωνοϊού αλλά και εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.
Ιδιαίτερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων μας, διαχειρίστηκε με τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο, κάθε ύποπτο ή πιθανό περιστατικό, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και τις κατευθύνσεις των Νοσοκομειακών Επιτροπών Λοιμώξεων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας.
Έγιναν αναδιατάξεις στους χώρους των Νοσοκομείων που επέβαλε η πραγματικότητα της πανδημίας, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα, για διατήρηση αυτών των μεταβολών που θα έχουν ως συνέπεια, να μειωθούν οι κλίνες νοσηλείας ασθενών, σε κλινικές που υπέστησαν αυτές τις χωροταξικές μετατροπές, γιατί αυτή η μείωση θα επηρεάσει συνολικά την λειτουργία των Νοσοκομείων και την νοσηλεία των ασθενών.
Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει πως οι κλινικές πρέπει να επανέλθουν στην προηγούμενη λειτουργία τους και παράλληλα να αξιοποιηθεί η γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε προκειμένου να σχεδιαστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η ανάπτυξη των Νοσοκομείων σε τομείς που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση και έκτακτων αλλά και συνήθων καταστάσεων.
Ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε ειδικά για την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ πρέπει να αξιοποιηθεί με την δημιουργία νέων χώρων για λειτουργία περισσότερων κλινών ΜΕΘ, με παράλληλο σχεδιασμό για νέες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που δεν αποτελεί ‘’ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς’’ όπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, αλλά αδήριτη αναγκαιότητα!
Διαφωνούμε με την επιχειρούμενη σε κάποια Νοσοκομεία, συρρίκνωση των κλινών νοσηλείας ασθενών όπως και στον ‘’τεμαχισμό’’ της ΜΕΘ σε διαφορετικούς χώρους που θα επιφέρει δυσλειτουργίες όχι μόνο στην ΜΕΘ αλλά και στην λειτουργική επάρκεια των κλινικών που θα επηρεάσει επιπρόσθετα και την λειτουργία των ΜΕΘ! Οι ΜΕΘ πρέπει να λειτουργούν σε ΕΝΙΑΙΟ χώρο.
Οι προσλήψεις του επικουρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για δύο χρόνια πρέπει άμεσα να μετατραπούν σε μόνιμες, διότι αλλοίμονο στην λειτουργία των Νοσοκομείων, αν θα χαθεί αυτό το προσωπικό μετά δύο χρόνια, περιμένοντας νέες προσλήψεις.
Στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης των Δημοσίων Δομών –ΤΟΜΥ και Κ.Υ- πρέπει να υπάρξουν άμεσα συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να επανακτήσουν την λειτουργία τους και να κληθούν οι πολίτες – ασθενείς να εμπιστευτούν τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας για την συνήθη παρακολούθηση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.
Προκειμένου οι Πρωτοβάθμιες δομές Υγείας να παίξουν ολοκληρωμένα τον ρόλο τους και να βοηθήσουν τους πολίτες ασθενείς, η Κυβέρνηση πρέπει να προγραμματίσει και για αυτές νέες προσλήψεις που θα επιτρέψουν την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία τους καθημερινά, επαναφέροντας στην θέση τους στις ΤΟΜΥ ή ΚΥ και όσους γιατρούς έχουν μετακινηθεί στα Νοσοκομεία, στην διάρκεια της Πανδημίας.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθούμε επικριτικά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να υποκαταστήσει Κινητές Ομάδες Υγείας με ένα κακέκτυπο μόρφωμα αυτών που είναι νομοθετημένες, προκειμένου να διαθέσει την χρηματοδότηση σε δραστηριότητες ημετέρων.
Όπως σχεδίασε να διαθέσει ειδική χρηματοδότηση και στα ιδιωτικά εργαστήρια για ελέγχους αντισωμάτων ή και προσδιορισμού του Κορωνοϊού, χωρίς να διασφαλίζεται από κρατικό φορέα, η πιστοποίηση/διαπίστευση αντιδραστηρίων, μεθόδων και εργαστηρίων σε αυτές τις μεθόδους.
Όπως νομοθέτησε την αποζημίωση των ΜΕΘ με 1600 ευρώ ανά ασθενή, πέρα από τις νομοθετημένες αποζημιώσεις του ΕΚΠΥ/ΕΟΠΥΥ 2018.
Όπως νομοθέτησε με την ‘’είσοδο’’ ιδιωτών γιατρών στο Νοσοκομειακό σύστημα, με απόφαση διορισμού χωρίς αξιολόγηση, με ειδική μοριοδότηση για …μελλοντική χρήση, με καθαρή αμοιβή 2000 ευρώ που θα είναι ‘’ακατάσχετα και αφορολόγητα’’!
Η άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, πρέπει να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας και να επανέλθει στην κανονικότητα η λειτουργία ιατρείων και εργαστηρίων, με ευθύνη και εποπτεία κάθε τοπικού Ιατρικού Συλλόγου που θα μεριμνά για την διάθεση κάθε αναγκαίου υλικού προφύλαξης ιατρών και προσωπικού ιατρείων αλλά και των ασθενών.
Το ενδεχόμενο ‘’επανάκαμψης’’ του Κορωνοϊού επιβάλλει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί η υπόλοιπη λειτουργία των Δημοσίων δομών υγείας. Αντίθετα ο σχεδιασμός της συνέχισης της λειτουργίας των δημοσίων δομών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον ασθενή και τις ανάγκες του και όχι τον όγκο των προμηθειών από ημέτερους προμηθευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε εξ αρχής υπευθυνότητα και στήριξε τα μέτρα που με υπόδειξη των αρμόδιων επιστημόνων, λαμβάνονται για την προστασία των ανθρώπων αλλά δήλωσε ταυτόχρονα και την διάθεση να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια ημετέρων της κυβέρνησης να εκμεταλλευτούν την κρίση και να την μετατρέψουν σε ευκαιρία για αρπαχτές και υπερτιμολογημένες προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Η Κρίση της Πανδημίας, αντίθετα, πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ που πρέπει να ενταχθούν σε ενιαίο σχεδιασμό λειτουργικής ετοιμότητας και συνεργασίας, προς όφελος των ασθενών.
Σε αυτό το σχέδιο πρέπει να ενταχθούν οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στις δημόσιες δομές.
Σε αυτό το σχέδιο πρέπει να ενταχθεί η διαρκής χρηματοδότηση των δημοσίων δομών ώστε να έχουν επάρκεια σε υγειονομικό Υλικό.
Σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να ενταχθεί ο Προγραμματισμός ανάπτυξης σε κάθε Νοσοκομείο νέων κλινών νοσηλείας για όσες ειδικότητες και τμήματα κρίνονται αναγκαία και όπως αποδείχθηκε στην κρίση της πανδημίας.
Σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να ενταχθεί η παρότρυνση των πολιτών να εμπιστεύονται τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κ.Υ), τις δομές υγείας της γειτονιάς (ΤΟΜΥ) που είναι πιο κοντά σε αυτούς κι έχουν την δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν.
Το Γραφείο Τύπου