Εφ’ όσον η κυβέρνηση δεν μπορεί- μέχρι νεωτέρας – να στηριχτεί στους πόρους χρηματοδότησης , καθώς υφίσταται η περιοριστική οικονομική πολιτική, πρόθεσή της είναι να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό για την αναβάθμιση και «αναζωογόνηση» της δημόσιας διοίκησης. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Όπως τόνισε ο υπουργός, η θέσπιση πραγματικής – όχι προσχηματικής- αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, η καθιέρωση ενός δημοκρατικού, διαφανούς συστήματος επιλογής στελεχών και η διαμόρφωση ουσιαστικών οργανογραμμάτων, αποτελούν βασικά στοιχεία του προωθούμενου νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση.
Έως τώρα, τόνισε ο Χ. Βερναρδάκης, οι διαδικασίες αξιολόγησης ήταν προσχηματικές και γίνονταν μόνο και μόνο για να «στηριχθούν» διαθεσιμότητες. Για πρώτη φορά, σημείωσε, θα θεσπιστεί αξιολόγηση «του παραγόμενου έργου», χωρίς διάθεση να τιμωρηθούν κάποιοι λειτουργοί, αλλά με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο αρμόδιος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται με τρόπο δημοκρατικό, καθώς και με συμμετοχή αφενός των ίδιων των εργαζομένων και αφετέρου των πολιτών. Ως προς το δεύτερο στοιχείο, ο Χ. Βερναρδάκης γνωστοποίησε ότι θα λειτουργήσουν ανοιχτές επιτροπές ακρόασης.
Αυτές οι καινοτομίες δεν σχετίζονται με τη συμφωνία που έχει συναφθεί με τους δανειστές, αλλά απορρέουν από τις ίδιες τις αρχές και τις θέσεις της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση επεσήμανε ο Χ. Βερναρδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Από αυτές τις αρχές και θέσεις διαπνέεται και το προωθούμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων – διευθυντικών στελεχών.πρόσθεσε. «Έως τώρα είχαμε διορισμούς με κριτήρια κομματικής διοίκησης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι εφεξής οι επιλογές θα γίνονται «με όρους διαφάνειας, δημοκρατικούς», με ανοιχτή μοριοδότηση, διαφανείς συνεντεύξεις και εγγυήσεις για τη διαδικασία ενστάσεων.
Τέλος, ο Χ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι η διαμόρφωση ουσιωδών οργανογραμμάτων είναι όρος «εκ των ων ουκ άνευ» για να λειτουργήσει όπως πρέπει η διοικητική μηχανή. Πρόσθεσε δε ότι έως τώρα καταρτίζονταν «αντιπαραγωγγικά» οργανογράμματα «άρον – άρον, μόνο και μόνο για να γίνουν περικοπές» ή και έλειπαν παντελώς, όπως σε εποπτευόμενους φορείς (πχ ΟΤΑ).