Ήταν ένα διήμερο που μπόρεσαν να ξεφύγουν απ’ αυτό και να δείξουν και σε μας ότι εκτός από εργάτες γης κουβαλάνε μια κουλτούρα, έναν πολιτισμό…
Μερικοί απ’ τους εργοδότες ήταν και κάτι σαν σπόνσορές τους. Είναι ένα σημαντικό βήμα σε σχέση με το ότι υπήρχε μέχρι τώρα και τα τότε γεγονότα (σ.σ. κακομεταχείριση εργατών σε εκτάσεις με φράουλα).
Υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν ως προς τις συνθήκες διαβίωσης.
Ήταν μια καλή κίνηση, ώστε να δείξουμε ότι αυτοί είναι σκληρά εργαζόμενοι, οι οποίοι φέρνουν τον πολιτισμό τους, τα παιδιά τους, είναι ήσυχοι άνθρωποι.
Το επόμενο βήμα, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να έχουν οικήματα στα οποία θα φιλοξενούνται οι εργάτες, οι οποίοι δουλεύουν από το Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο. Η κατάσταση είναι τραγική. Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές μου είπε χαρακτηριστικά ότι ένιωσε πολύ άσχημα με αυτή την εικόνα που είδε και μου ζήτησε να βοηθήσω, ώστε να προχωρήσουμε στο κομμάτι της διαβίωσης. Φανταστείτε ότι δάκρυσε όταν είδε την τουαλέτα.
Δεν είναι οι εργοδότες όλοι ίδιοι. Είχε περάσει η αντίληψη ότι όσοι έχουν εργαζομένους από το Μπαγκλαντές είναι ναζιστές, φασίστες κτλ. Δεν είναι όμως έτσι.
Αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Ήταν παράνομα εργαζόμενοι, με μεγάλο πρόβλημα και για τους ίδιους τους αγρότες καθώς στα έξοδα που έκαναν για να πληρώνουν, δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν ως έξοδα. Φέτος άλλαξε αυτό.
Αυτή είναι και η διαφορά της δικής μας πολιτικής τοποθέτησης, της δικής μας κυβέρνησης απέναντι σε ένα χρόνιο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ρίζουλης.
Στον αγώνα πραγματοποίησε επίσκεψη και ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, «ο κ. Κατρούγκαλος ήρθε εκεί χωρίς να το ξέρει κανένας. Είπε πως το θεώρησε υποχρέωσή του να παρευρεθεί σε αυτούς τους αγώνες οι οποίοι σηματοδοτούν κάτι πολύ θετικό για την ελληνική κοινωνία και διεθνώς» ανέφερε ο κ. Ριζούλης.