«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να έχει προτεραιότητες και η προτεραιότητα είναι το Δημόσιο σχολείο. Μακάρι να έρθουν 20.000 παιδιά στο Δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και απαντώντας αν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα έχουν σωστή εκπαίδευση πρόσθεσε «όσο έχει το δικό μου παιδί που πηγαίνει στο Δημόσιο σχολείο. Όλα τα ελληνόπουλα, όλα τα μεταναστόπουλα, όλα τα παιδιά θα έχουν ίδιες συνθήκες εκπαίδευσης».
«Αν χαθεί η εμπιστοσύνη στο Δημόσιο σχολείο χάνεται η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία γιατί η Δημοκρατία δεν είναι μια έννοια γενική και αόριστη. Δημοκρατία σημαίνει ικανοποίηση θεμελιωδών αναγκών όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία η ιδιωτική ασφάλιση. Τι να πούμε δηλαδή όλα ιδιωτικά για να ικανοποιήσουμε ένα δογματισμό που θεωρεί εκ προοιμίου ότι είναι ιδιωτικό είναι καλό και ότι είναι δημόσιο είναι κακό και προβληματικό» τόνισε ο υπουργός παιδείας.
«Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την τρόικα» δήλωσε αναφερόμενος στις πληροφορίες που διαρρέονται ότι η τρόικα αρνείται τον κλιμακούμενο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% ή 0%, αν το βάλουν θα δούμε». «Στη συνάντηση που είχα εγώ με την τρόικα δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα, ούτε καν αναφορά».
Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι: “Δεν υποτιμώ ότι κάποιες οικογένειες θα δώσουν 500, 700 ευρώ παραπάνω. Αυτός που δίνει 7.000 ευρώ το χρόνο για να στείλει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο είναι εύπορος ή δεν είναι; Δεν λέω ζάμπλουτος. Είναι εύπορος; 7.000 είναι το εισόδημα που έχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών ετησίως. Όταν μια οικογένεια διαθέτει και κάνει την επιλογή σωστά, δικαίωμά της, να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο, για διάφορους λόγους δεν κρίνω αλίμονο, ελευθερία επιλογής έχει, δεν μπορεί να δώσει άλλα 700 ευρώ; Να το δεχθώ, δεν θέλω να μπω στο πορτοφόλι κανενός, αλλά μην φτιάχνουμε ένα λαϊκισμό».
Η επιλογή να πάει το παιδί σε ιδιωτικό σχολείο είναι επιλογή της οικογένειας πρόσθεσε ενώ επανέλαβε ότι η φράση του για “πενταροδεκάρες” ήταν σχήμα λόγου.
Μίλησε για “μικρή επιβάρυνση” στο θέμα της φορολόγησης των φροντιστηρίων τα οποία διαχώρισε από τα ιδιωτικά σχολεία και προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει στο υπουργείο Παιδείας “συντόμως την ευθύνη για τον έλεγχο των εργασιακών ζητημάτων και γενικότερα για την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης”.
Η συζήτηση γύρω από την Παιδεία πρέπει να περιστραφεί γύρω από την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και όχι γύρω από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε κλείνοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του Mega.