Κώστας Σπαρτινός: Συμφέρει τους αγρότες η ρύθμιση για τα εργόσημα – Ήταν χρόνιο αίτημά τους

σπαρτινος

Για το θέμα αυτό, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΚώστας Σπαρτινός, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει και την πορεία των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.

«Πέρασε το νομοσχέδιο, το οποίο είναι νόμος του κράτους πλέον για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μέχρι τώρα ίσχυε μια δυνατότητα με υπουργικές
αποφάσεις να καθορίζεται ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων που θα μπορούσαν να δουλεύουν στην πρωτογενή παραγωγή. Οι αγρότες προσφεύγανε στη χρήση «μαύρης» εργασίας για να προλάβουν τη σοδειά.

Με την τροπολογία αυτή ρυθμίζονται και τα θέματα της διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, αλλά και επίσης κάτι που ζητούσαν οι αγρότες: δηλαδή να μπορούν νόμιμα να πληρώνουν τα εργόσημα και αυτά να περνάνε στα έξοδα της επιχείρησής τους.

Είχαμε πει και παλιότερα, είναι κουτό να αντιδρά η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στην τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων, διότι και η προσωπική τους εργασία περνάει σαν έξοδο, αλλά και τα εργόσημα που δεν φαινόντουσαν.

Νομίζω ότι συμφέρει τους αγρότες, αφού αυτή η ρύθμιση ήταν και αίτημά τους. Τους μικρούς παραγωγούς τους συμφέρει ακόμα περισσότερο. Στην ουσία οι μικροί παραγωγοί με αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να μην πληρώσουν κανένα φόρο. Το κράτος δεν ωφελείται από τη φορολόγηση του μικρού και μεσαίου αγρότη. Θα επωφελείται επειδή δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαρτινός.

Όσον αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης, ανέφερε, «με τη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια πρόταση, για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια διασφάλιση για την τήρηση των στόχων που μπήκαν το Καλοκαίρι. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, γιατί αυτό και αντίκειται στο ελληνικό σύνταγμα, αλλά είναι και κουτό να νομοθετείς από πριν, μέτρα πιθανά.

Εμείς λέμε, κάθε χρόνο αν υπάρχει απόκλιση, να επανέρχεται με διάφορους τρόπους, τους καταλληλότερους, στους στόχους.
Αν πάρεις τέτοια μέτρα, είναι σαν να προεξοφλείς ότι δεν πρόκειται να πετύχεις τους στόχους σου και αυτό είναι αντίθετο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη διάθεση να μπούμε σε μια κανονικότητα.
Μέχρι να φύγουμε από την επιτήρηση, θα είμαστε σε μια πάλη με τις δυνάμεις αυτές».

Κλείνοντας, ο κ. Σπαρτινός έκανε αναφορά στο «μοναχικό» δρόμο που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση, αφού δεν βρίσκει άλλα πολιτικά κόμματα να την στηρίξουν, «ενώ σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη πολιτικές δυνάμεις και χώρες, που στηρίζουν την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που να τολμάνε να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ας το δει η κοινωνία».

Η ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε:

«Σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα, ο αριθμός των αλλοδαπών εργατών γης κάθε χρονιά προσδιοριζόταν με υπουργική απόφαση και σε συγκεκριμένα πλαίσια. Ο αριθμός αυτός ήταν μικρός και δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών συγκομιδής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι αγρότες στην απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, υπό την πίεση της ανάγκης συγκομιδής σε ορισμένο χρόνο και λόγω της μη εύρεσης προσωπικού που θα μπορούσε να απασχοληθεί με νόμιμες συμβάσεις εργασίας.

Με τη διάταξη που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, οι αγρότες μπορούν να εκπληρώσουν την κοινωνική και ασφαλιστική τους υποχρέωση προς τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς εργάτες γης που θα απασχολήσουν καθώς και την υποχρέωση καταβολής μισθού, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στους αγρότες να συμπεριλάβουν τη δαπάνη αυτή στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους και έτσι να παρουσιάζουν την πραγματική οικονομική εικόνα τους.

Προβλέπεται η διαδικασία αιτήματος προς την αρμόδια αποκεντρωμένη διοίκηση για κατ’ εξαίρεση απασχόληση αλλοδαπών εργατών, με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν ζητήματα καταστρατήγησης της διάταξης.
Με την εν λόγω διάταξη, το ασφαλιστικό σύστημα θα τροφοδοτείται πλέον με εισφορές, οι οποίες είχαν χαθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετείται ο σεβασμός απέναντι στην προσωπικότητα και την εργασία των αλλοδαπών εργατών γης.

Έτσι ικανοποιείται ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της περιοχή μας, καθώς οι παραγωγές της  Αχαΐας έχουν χαρακτήρα που απαιτεί πολλά εργατικά χέρια για συγκεκριμένες περιόδους, για τα οποία συχνά αναγκαζόταν ο παραγωγός να απασχολήσει παράτυπα προσωπικό.

Πλέον ο αγροτικός κόσμος της Αχαΐας μπορεί να λειτουργήσει σε νόμιμο πλαίσιο και με πολλαπλασιαστικά οφέλη από την καταγραφή των δαπανών στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους».

Ακούστε:

Share the Post