Αποστόλου: Μονόδρομος ο διάλογος με τους αγρότες, απαραίτητη η οργάνωση του αγροτικού χώρου και της παραγωγής (Video)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 45 (1)

Την αναγκαιότητα του διαλόγου με τους αγρότες και την απαραίτητη οργάνωση που απαιτείται στον αγροτικό χώρο και την παραγωγή καθώς και τη δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών επεσήμανε ο υπουργός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλουσε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

Τόνισε ότι τα όλα τα θέματα είναι ανοικτά στη διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα όπως να αποσυρθεί το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν υπάρχει ή να μην τηρηθεί η συμφωνία με τους δανειστές που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Τόνισε επίσης ότι αν γίνει δεκτό το αφορολόγητο των 30.000 ευρώ συν 5.000 για κάθε παιδί αυτό θα συνεπάγεται ότι όλος ο αγροτικός κόσμος θα είναι αφορολόγητος, καθώς από τους 530.000 αγρότες υπέβαλλαν φορολογική δήλωση και μόνο 5.700 αγρότες έχουν καθαρό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε το φορολογικό δεν είναι ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή ούτε συμπεριλαμβάνεται στην α’ αξιολόγηση. Ενώ πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Γεωργίας στηρίζει την ιδιαιτερότητα του αγροτικού χώρου, η οποία υπηρετείται από την ευρωπαϊκή πολιτική και την ελληνική πολιτεία».

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι το μεγάλο κόστος παραγωγής δεν αφήνει εισόδημα στους αγρότες ενώ σημείωσε ότι δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες οι 530.000 με δηλωμένο καθαρό εισόδημα 1,3 δισ. Για όλους τους αγρότες θεσπίστηκε ένας κοινοτικός προϋπολογισμός, οι Έλληνες αγρότες διασφαλίζουν 2,5 δια από αυτόν τον προϋπολογισμό κάτι που αντιστοιχεί σε 5.000 στον κάθε ένα.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη φορολογική απαλλαγή μέχρι 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις με την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να είναι στο αφορολόγητο.

Ενώ όπως είπε το 90% των αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα. Αυτά τα ποσά φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. Το σύνολο του εισοδήματος που δηλώνεται είχε φόρους 183 εκ. ευρώ συν την προκαταβολή πηγαίναμε στο 220 εκ. ευρώ. Αυτό είναι ποσό που πληρώθηκε για το 2014 και πληρώθηκαν το 2015. Εξακολουθεί να ισχύει η ίδια ρύθμιση και δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Για το ασφαλιστικό υπάρχει η συμφωνία που λέει ότι πρέπει να εναρμονιστεί και το ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Αυτή τη στιγμή ο ΟΓΑ από τα 3.3 δις πάνω από 3 δις προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στους άλλους ασφαλισμένους είναι στο 50% αντί για το 90% που ισχύει για τους αγρότες. Υποστήριξε όμως ότι η ένταξη των αγροτών στην βασική σύνταξη 384 ευρώ είναι “ένα σκαλοπατάκι” και πρόσθεσε ότι αυτό θα το δικαιούνται με 15 χρόνια ασφάλισης.

Υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά οι αγρότες είναι τα θύματα

“Ότι στο χώρο υπάρχει φοροδιαφυγή τεκμαίρεται από το ότι όταν η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνάει τα 10 δισ και δηλώνονται τα μισά. Όμως οι αγρότες είναι τα θύματα” εξήγησε απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι το “ασφαλιστικό δεν έχει σχέση με το καθαρό εισόδημα” και αυτό όπως είπε πρέπει να το κατανοήσουν οι αγρότες.

Βασικό ταμείο που κάνει κοινωνική πολιτική στην επαρχία είναι ο ΟΓΑ υποστήριξε ο υπουργός εκτιμώντας ότι το κοινωνικό κομμάτι του ΟΓΑ επιδοματικό, υγείας θα πρέπει να κρατήσει την αυτονομία του και το κομμάτι της σύνταξης να πάει με βάση την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Διευκρίνισε ότι “ούτε φορολογικό ούτε ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπάρχει αλλά υπάρχει η συμφωνία που λέει ότι για να πάμε στην αξιολόγηση, πρέπει να έχουμε λύσει το ασφαλιστικό”.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο με τους αγρότες αναφορικά με τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά αλλά δεν μπορούν να θέτουν  όρο να αποσυρθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδια, που δεν έχει καν κατατεθεί, ούτε έχει αρχίσει η συζήτηση τους ή να αυτό που ακούγεται να αναιρεθεί η συμφωνία. Όταν λες όμως ότι θέλεις μια ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα, εξήγησε ο υπουργός, δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα ότι δεν τηρείς τη συμφωνία για την οποία δεσμεύτηκε όλος ο πολιτικός χώρος.

Τόνισε μάλιστα ότι “το αφορολόγητο πετρέλαιο είναι ψηφισμένο από τον Αύγουστο” ενώ οι προκαταβολές αφορούν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους επαγγελματίες αυτό που παραμένει ανοικτό προς συζήτηση είναι σε βάθος τετραετίας η αύξηση του 63% στις ασφαλιστικές εισφορές που έχει πάρει ως βάση, τον υπολογισμό στο 80% αντί του 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Επανέλαβε τέλος ότι “ο διάλογος είναι μονόδρομος” και κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν σε αυτόν.

Απαραίτητη η οργάνωση του αγροτικού τομέα και της παραγωγής καθώς και οι συνεταιρισμοί. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε βιβλία εσόδων – εξόδων τη στιγμή που συμφέρει τους αγρότες πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου εξηγώντας ότι όταν δεν τηρείς βιβλία εσόδων – εξόδων πως θα συμψηφιστεί ο ΦΠΑ, ώστε να πάρουν τα χρήματα αυτά πίσω;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι υπήρξε αύξηση στο αγροτικό εισόδημα, κατά 12% κοντά δύο δισ στο Δεκέμβρη. “Βάλαμε τάξη στις παλιές πληρωμές”, καθώς η κυβέρνηση  ππλήρωσε για οφειλές παλαιότερων χρόνων του κράτους στους αγρότες.

Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια η χώρα μας δεν πήρε πρόστιμο τόνισε. Τι θα σημάνει αν φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθουν αυτοί που έφεραν τον αγροτικό χώρο σε αυτή την κατάσταση και κάθε χρόνο είχαμε πρόστιμα 400 και 500 χιλιάδων ευρώ; είπε κλείνοντας ο Ευαγ. Αποστόλου.

Κατ. Μπρ.

/ Συνεντεύξεις