Χαιρετισμοί φορέων στην 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας (Video)

συριζα αχαια

Την Συνδιάσκεψη χαιρέτισε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος Κλεομένης Μπάρλος, ο οποίος επισήμανε ότι στην πατρίδα μας υποτιμάται ο ρόλο της αντιπολίτευσης. «Αν σκεφτούμε ότι εκφράζει την δεύτερη άποψη για το τι θα πρέπει γίνει στην πατρίδα μας πρέπει να μας οδηγηθούμε στο να αλλάξουμε την γνώμη μας γι’ αυτό. Ο κόσμος αποζητά αυτά που μας ενώνουν. Ο ρόλος του ελέγχου των προτάσεων για το τι είναι καλύτερο για την περιοχή μας είναι καθοριστικός», είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η κοινωνία αυτή την στιγμή, σε αυτό που περνάει και σε αυτό που έρχεται θέλει συνεννόηση και συνεργασία. Το θέμα είναι πώς θα περάσουμε μαζί στην απέναντι όχθη. Αυτό που έρχεται δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει και ασχολούμαστε με θέματα δεύτερης και τρίτης σημασίας. Ήρθε μια πανδημία που έχει ισοπεδώσει τα πάντα, έχει σταματήσει την οικονομία. Τα οριζόντια μέτρα που έρχονται και η κυβέρνηση παίρνει δεν εξυπηρετούν όλες τις περιοχές. Η περιοχή μας είναι η πιο φτωχή περιοχή της χώρας και της Ευρώπης και για να έρθουμε σε σύγκριση με την Ελλάδα τα οριζόντια μέτρα δεν φτάνουν. Μας λείπουν βασικές υποδομές και δεν μπορεί έτσι να έρθει η σύγκλιση που προσδοκούμε. Πρέπει να βγούμε μπροστά με θετικό πρόσημο».

Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Στέλιος Τζιβγινίδης ανέφερε:

«Πρέπει να είμαστε μια γροθιά. Εμείς εκτός από τον εκπαιδευτικό ρόλο που έχουμε και στήριξης των μελών, έχουμε και ρόλο παρέμβασης. Είμαστε δίπλα σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες, να ακουστούμε και να παρέμβουμε. Μέσα από τον διάλογο να βγούμε στην κοινωνία να συσπειρωθούμε. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στα προοδευτικά μυαλά. Είμαστε δίπλα στην κοινωνία και πρέπει να φωνάξουμε για το καλό όλων μας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής είπε μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ πολύ δυνατό που θα καταφέρει το προοδευτικό ρεύμα της κοινωνίας να αποτυπωθεί αριθμητικά στις επόμενες εκλογές. Να στρίψουμε το καράβι σε πιο προοδευτικές επιλογές ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, τις επιλογές της κυβέρνησης που τιμωρούν τον τόπο και ειδικά τη Δυτική Ελλάδα. Σταμάτησαν την Πατρών-Πύργου σε μια νύχτα με το έτσι θέλω για να κάνουν απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία. Στη διέλευση του τρένου ήρθε ο Υπουργός δύο χρόνια μετά και αποδέχθηκε ότι αποδέχθηκαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη του 2018. Στο εργοστάσιο του Λαδόπουλου που προτεινόταν για ανάπλαση; Λένε ότι χαθήκανε ή δεν κατατέθηκαν σωστά όλα τα δικαιολογητικά. Στο νερό τον βάλαμε τον ιδιώτη μέσω της πλαγίας οδού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει πρόταση για διαδημοτικό φορέα στο νερό και λόγω της άρνησης του δημάρχου Πατρέων δόθηκε η διαχείριση για 5 χρόνια στον ιδιώτη. Στο φυσικό αέριο μέχρι και τις θέσεις βρήκαμε ως ΤΕΕ για την τροφοδοσία του δικτύου, έχουμε ενάμιση χρόνο και περιμένουμε. Τέλος χθες ο ΑΔΜΗΕ έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα από ένα μοναστήρι στα Καλάβρυτα και δεν μπορεί ναν γίνει η διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Στερεά. Αυτά πρέπει να αλλάξουν με ένα προοδευτικό τόξο, αρραγές, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστάρη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΑ, Πέτρος Μαντάς τόνισε ότι “η αναγνώριση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως θεμέλιου πυλώνα είναι αναγκαία και απαραίτητη για την κοινωνία μας” θυμίζοντας την καλή συνεργασία, που είχαν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ικανοποίησε κάποια από τα αιτήματά τους, “αν λυθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μας, που λείπει, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας”.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩ ΤΕΕ, Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε ότι “ο πολιτικός σχηματισμός, που γεννά στους πολίτες μεγάλες προσδοκίες, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ για την Αχαΐα οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κοινωνική πλειοψηφία στον νομό” και κατέληξε λέγοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα προοδευτικό κομμα και εχει να δωσει πολλά στον τόπο. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα αυτής της συνδιάσκεψης, για να εχουμε μια πιο ισχυρη δημοκρατία στην περιοχή μας”.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Γιώργος Σκρουμπής ανέφερε ότι :

“τα πολιτικά κόμματα ως ζωντανοί φορείς πρέπει να ερχονται σε επικοινωνια και να συνεργάζονται με τους θεσμικούς φορείς” και ότι μέσα από την πανδημία αυτό τον χρόνο, “όλοι έχουμε καταλάβει ότι είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ισχυρο ΕΣΥ, πρέπει ολοι να το στηρίξουμε, όχι μόνο με χρηματοδότηση ή προσλήψεις, αλλά χρειάζεται οργάνωση για να είναι αποτελεσματικό”, καθώς το πιο σημαντικό είναι όλοι να καταλάβουν την χρησιμότητα ενός ισχυρού ΕΣΥ, “αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Γιώργος Βαγενάς τόνισε ότι το εμπόριο πλήττεται ανεπανόρθωτα, με μηδαμινή βοήθεια. “Το 38% των εμπόρων δεν έχει πάρει καμία βοήθεια, είμαστε τα λεγόμενα ζόμπι, που δεν πρέπει να είναι στο προσκήνιο, οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε κούρεμα των χρεων στα ταμεία για να επανυπολογιστούν οι συντάξεις και σταματησε η προσωποκράτηση”, ενώ τώρα ζητούν διαγραφή όλων των χρεών της πανδημίας, στήριξη της εργασίας και της ανεργίας με προγραμματα, κρατική ενίσχυση,κ.α.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, Λάμπης Παπαδόπουλος θύμισε ότι ένα εδώ και μήνες το λιανεμπόριο είναι κλειστό, “είμαστε στο σημείο μηδέν και λέμε ότι η στρατηγική δεν είναι η σωστή. Παρόλο τον εγκλεισμό, η πανδημία συνεχίζεται, τα μέτρα έχουν καταστρέψει χιλιάδες εμπόρους και τις οικογένειές τους” κάνοντας λόγο για καταφανής  αδικία από πλευράς του κράτους προς το λιανεμπόριο, με το lockdown να το θεωρούν άτοπο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΚΕΑΝΑ, Λάμπρος Λιόλιος σημείωσε ότι “η εστίαση είναι το μεγάλο πτώμα μαζί με το λιανεμπόριο. Ζητάμε μειωμένο ΦΠΑ (μονοψήφιο), επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας”, αναφέροντας ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι ένα ποσό, αλλα όχι για όλους, καθώς 1 επιχείρηση στις 10 τις λαμβάνει. “Σταθήκαμε αρωγός και ζητάμε μείωση της φορολογίας για να μπορέσουμε να σταθούμε και να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις μας”.

Το μέλος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου υποστήριξε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πρέπει να γειωθεί με την κοινωνία και τους εργαζόμενους, ώστε να δει τα προβλήματα και όλες τις κοινωνικές αδικίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνηση ασχοληθηκε με τον ιδιωτικό τομέα, πήγε τον βασικό μισθό από τα 586 στα 650 ευρώ, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, επανεφερε πολλές συλλογικές συμβάσεις και έκανε αυτόνομη την επιθεώρηση εργασίας”.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Αχαϊας Ηλίας Σκεπετάρης μίλησε για καταρρευση δημογραφική, οικονομική, ασφαλιστική, αλλά και ψήφιση νομοθετημάτων ενάντια στις εργασιακές σχέσεις. “Το εγχειρημα της ανασυγκρότησης του χώρου σας, αφορά το σύνολο της κοινωνίας και δεν διευκολύνεται από πόσο αδύναμος είναι ο αντίπαλος. Ο κόσμος αντιδρά σε κακά νομοθετήματα” και είπε ότι “πρέπει να αφουγκραστούμε την ελληνική κοινωνία και να μην κουνάμε το δάχτυλο”.

/ Εκδηλώσεις