Φορέας διαχείρισης των υδατικών πόρων του φράγματος Πείρου – Παραπείρου στην Αχαΐα

βουλευτες

Ερώτηση για τις εξελίξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου όσον αφορά την πορεία του έργου και της λειτουργίας του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η δημοπράτηση της ολοκλήρωσης του έργου. Παρόλα αυτά, από την μεριά του Υπουργείου διαπιστώνεται μια ύποπτη σιγή. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή της Πάτρας διαδηλώνει με κάθε ευκαιρία την πρόθεσή της να μην υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για σύσταση ενός διαδημοτικού φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση και τη λειτουργία του Φράγματος με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας.

Υπό αυτά τα δεδομένα δημιουργείται μια εξίσωση της οποίας η λύση είναι μόνο μια. Δεδομένων των πάγιων εξαρτήσεων που έχει η κυβέρνηση από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, συνεπάγεται άνευ άλλου τινός, ότι την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού του νερού θα αναλάβει «στα μουλωχτά» μεγάλη ιδιωτική εταιρία. Όπως είναι προφανές, το κόστος αυτής της επιλογής θα μετακυλήσει στους πολίτες της Αχαΐας, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον την σκληρή κερδοσκοπική τιμολογιακή πολιτική μιας Ανώνυμης Εταιρίας.

Στον αντίποδα, κύρια μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση, ήταν η εύρεση μιας συνθετικής πρότασης η οποία θα περιελάβανε τη συμμετοχή της Περιφέρειας και των τριών δήμων της περιοχής, δηλαδή τους δήμους Πατρών, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου. Μάλιστα, για να άρει τυχόν δικαιολογίες, κυρίως από τον δήμαρχο Πατρών, ο οποίος αρνείται πεισματικά να συνδράμει ώστε το νερό να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο, είχε δεσμευτεί ώστε το Υπουργείο, τα τρία πρώτα χρόνια να συνδράμει οικονομικά, με στελεχιακό δυναμικό και με συμβάσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η εύρυθμη λειτουργία και διαχείριση του φράγματος. Παρόλα αυτά με την άρνησή του να δεχτεί ακόμα και την απόφαση την πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Πατρών ρίχνει νερό στον μύλο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, εξυπηρετώντας το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για αφαίμαξη των Αχαιών πολιτών και σε αυτό το πεδίο.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές ρωτούν την κυβέρνηση να λύσει την σιωπή της και να απαντήσει αν θα ανατεθεί η λειτουργία, η συντήρηση και η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου ολοκληρωτικά σε ιδιωτική εταιρεία.

/ Βουλευτές Αχαΐας