«Υποστελέχωση σχολείων της περιοχής των Καλαβρύτων και ευρύτερα του νομού Αχαΐας»

βουλευτες

Θέμα: «Υποστελέχωση σχολείων της περιοχής των Καλαβρύτων και ευρύτερα του νομού Αχαΐας»

Οι Βουλευτές Αχαΐας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν σήμερα ως Αναφορά την Επιστολή του Δημάρχου Καλαβρύτων προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα της υποστελέχωσης των σχολείων της περιοχής των Καλαβρύτων αλλά και ευρύτερα του νομού Αχαΐας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών της περιοχής.

Οι μαθητές των δυσπρόσιτων και ορεινών χωριών του Δήμου Καλαβρύτων-με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τρία παιδιά από τον οικισμό Σκαρπέικα Λευκασίου Κλειτορίας, που δε μπορούσαν να πάνε σχολείο, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο μεταφορικό μέσο!- έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες μετακίνησης, για να πάνε στο σχολείο τους. Τα σχολεία των παιδιών στα χωριά τους έκλεισαν με τη δικαιολογία της φοίτησης σε ένα μεγαλύτερο σχολείο, που δήθεν θα διαθέτει όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή γι ΄ αυτά.  Υποστελέχωση και ανεξέλεγκτη δυνατότητα τροποποίησης των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών από τον εκάστοτε διευθυντή εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αποτελούν πηγές της παθογένειας, την οποία σηκώνουν οι μαθητές στις πλάτες τους. 

Θα ενσκύψετε κ. Κεραμέως με ευαισθησία στις ανάγκες των μαθητών των σχολείων της περιοχής των Καλαβρύτων αλλά και ευρύτερα του νομού Αχαΐας  αξιοποιώντας τις πρακτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις του Δημάρχου για τη βελτίωση της κατάστασης ή τα παιδιά θα υποστούν περιορισμούς κατά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, καθώς ίσως δεν ανήκουν στη σφαίρα του ενδιαφέροντός σας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                           

                   Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

                                                                                                                                                                                                                                                                                            ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

 

 

Θέμα: «Υποστελέχωση σχολείων της περιοχής των Καλαβρύτων και ευρύτερα του νομού Αχαΐας»

Οι Βουλευτές Αχαΐας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως Αναφορά την υπ΄αριθμ. πρωτ. 10381/16.11.2021 Επιστολή του Δημάρχου Καλαβρύτων προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας  αναφορικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης των σχολείων της περιοχής των Καλαβρύτων αλλά και ευρύτερα του νομού Αχαΐας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Με αφετηρία το ντροπιαστικό δεδομένο ότι τα σχολεία του Δήμου Καλαβρύτων μονίμως ξεκινούν τη λειτουργία τους με μικρότερη δυναμικότητα από την κανονική και χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες, ο Δήμαρχος υπενθυμίζει το τεράστιο πρόβλημα, εντοπίζει την πηγή της παθογένειας και προτείνει λύσεις. Αναφέρεται  στις μεγάλες δυσκολίες μετακίνησης, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά των δυσπρόσιτων, ορεινών χωριών των Καλαβρύτων, ώστε να πάνε στο σχολείο τους, καθώς τα σχολεία τους έκλεισαν με τη δικαιολογία της φοίτησης σε ένα μεγαλύτερο σχολείο, που δήθεν θα διαθέτει όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο όμως πολλές φορές είναι ανύπαρκτο για πολλούς μήνες. Υποστελέχωση και ανεξέλεγκτη δυνατότητα τροποποίησης των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών από τον εκάστοτε διευθυντή εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνθέτουν το παζλ του προβλήματος.

Καλείται η αρμόδια Υπουργός να επιληφθεί του θέματος, που περιγράφεται στην Επιστολή, να ενσκύψει με ευαισθησία στις ανάγκες των μαθητών των σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αχαΐας, να λάβει σοβαρά υπ΄όψη τις πρακτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις του Δημάρχου και να ενημερώσει το Σώμα σχετικά με τις πρωτοβουλίες, που έλαβε για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Επισυνάπτεται η υπ΄αριθμ. πρωτ. 10381/16.11.2021 Επιστολή του Δημάρχου Καλαβρύτων προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας.

                                                                                                                                                                                      Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2021

Οι βουλευτές που καταθέτουν

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας