Υπαγωγή πολιτιστικών αγαθών και Τύπου σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ

βουλη

Τροπολογία για την υπαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και του Τύπου σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, Μάριος Κάτσης, Νατάσα Γκαρά και Πάνος Σκουρολιάκος, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική παρέμβαση  όπου με οριζόντιο, καθολικό και διαφανή τρόπο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των  επιχειρήσεων του Τύπου καθώς και των εκδοτικών οίκων, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία τριετία.

Η συρρίκνωση των επιχειρήσεων του Τύπου, η φθίνουσα βιβλιοεκδοτική παραγωγή, αλλά και το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους αυτούς χρειάζονται άμεση και ενεργό στήριξη με μέτρα τόνωσης της αγοράς.

Η  κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να εφαρμόσουν την Οδηγία 2022/542 και το παράδειγμα που υιοθετείται πλέον διεθνώς για μηδενικό ΦΠΑ στα πολιτιστικά αγαθά και στον Τύπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέρχεται συνεχώς στο εν λόγω ζήτημα του ΦΠΑ με κατάθεση τροπολογιών και σχετικών κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και αναμένει από την Κυβέρνηση να τις υιοθετήσει σαν αποτελεσματικό και δημοσιονομικά ουδέτερο μέσο, που θα δώσει ανάσα στην επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζομένων.