«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραπληροφορεί σχετικά με την εκπαιδευτική δραστηριότητα στα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού».

Μαρκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Επί της Κοινοβουλευτικής Αναφοράς, που είχε υποβληθεί από το Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καθηγητή κ. Κώστα Μάρκου και 9 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με θέμα την απουσία εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές και φοιτητές των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου ήταν η εξής: «Όσον, ειδικότερα, αφορά στο Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι,… οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται ελεύθερα κατά τις ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών… Συνεπώς, ουδέν κώλυμα τίθεται εκ μέρους της Διεύθυνσης, για την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών…. Περαιτέρω, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. εξυπηρετούνται για θέματα των σπουδών τους μέσω του αρμοδίου κοινωνιολόγου, ενώ επιτρέπεται η χρήση της αίθουσας ελεγχόμενης πρόσβασης σε κοινόχρηστους Η/Υ.». Ως προς το ΚΚ Κορυδαλλού ΙΙ, η απάντηση ήταν ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες καλύπτονται μέσω της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Η ωμή πραγματικότητα ωστόσο, πόρρω απέχει από τις παραπάνω διθυραμβικές αλλά άτοπες δήθεν εγγυήσεις του Υπουργείου καθώς: 1) Οι Καθηγητές προσέρχονται μεν, όμως μάθημα δε διεξάγεται, διότι απαγορεύεται στους μαθητές-κρατουμένους να προσέλθουν, (2) Επιδίδονται μεν με επιμέλεια και έξοδα των Καθηγητών, φωτοτυπίες με το υλικό στους κρατουμένους, όμως η εκπαιδευτική διαδικασία δε λειτουργεί διότι οι μαθητές χρειάζονται καθοδήγηση και η μελέτη δυσχεραίνεται σε συνθήκες συνωστισμού και οχλαγωγίας, που επικρατούν στη φυλακή, (3) Απαγορεύεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους υπολογιστές, συνεπώς διαδικτυακά δε διεξάγεται μάθημα, (4) η απουσία της χρηματοδότησης από το Υπουργείο είναι δεδομένη και (5) Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα ΙΕΚ Κορυδαλλού και ακόμη χειρότερα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, μην απαξιώνετε το γεγονός ότι οι κρατούμενοι  μαθητές προσέρχονται καθημερινά και ρωτούν για τα μαθήματά τους, παρά το ότι δεν έχουν στερηθεί του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής τους. Μην απαξιώνετε τους καθηγητές, που επιθυμούν να τους επιτραπεί η κατ΄εξαίρεση διεξαγωγή δια ζώσης μαθημάτων. Μην απαξιώνετε την προσπάθεια του ανθρώπου να εξέλθει από το σκοτάδι.

Στα συνημμένα το πλήρες κείμενο της Αναφοράς που κατατέθηκε από τους 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΙς 4/1/2021

Ο  βουλευτής

Κώστας Μάρκου

Αλεξάνδρου Υψηλάντου 216, Πάτρα

Τηλ: 2610313501

/ Βουλευτές Αχαΐας