Το Πολυτεχνείο είναι διαρκής αγώνας ελευθερίας, ισότητας, δικαιωμάτων, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

ΜΑΡΚΟΥ_ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παρέμβαση στον Εισαγγελέα Εφετών Πάτρας. Το Πολυτεχνείο είναι διαρκής αγώνας ελευθερίας, ισότητας, δικαιωμάτων, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Σε προφορικό διάβημα προς τον Εισαγγελέα Εφετών προχώρησαν σήμερα οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου για να του εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με τη δημιουργία κλίματος πόλωσης και τεχνητής έντασης, που προκαλεί η εκτός συνταγματικής νομιμότητας απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας απόφασης, η οποία πλήττει τον δημοκρατικό πυρήνα του κράτους δικαίου. Άλλωστε επισήμανε την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επίσης κρίνει αντισυνταγματική την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων που εξέδωσε η αστυνομία.

Ο Κώστας Μάρκου στάθηκε στον αυταρχικό τρόπο, το ύφος και τον συμβολισμό της απόφασης που παραπέμπει σε αντίστοιχη απαγόρευση την περίοδο της δικτατορίας και εκτίμησε ότι συνιστά μεθόδευση που έχει ως στόχο την επίδειξη δύναμης και την σκόπιμη επίταση ενός αισθήματος ασφυξίας των πολιτών.

H απόφαση ήταν όχι μόνο αχρείαστη αλλά και προβοκατόρικη, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιστέκονται στην απόφαση είχαν επιδείξει και επιδεικνύουν υπευθυνότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού όλες τους οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου βασίζονται στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Οι δύο βουλευτές εξάλλου, υπενθύμισαν στον Εισαγγελέα Εφετών την παράκαμψη μιας παράδοσης δεκαετιών που ήθελε τα κόμματα της Αριστεράς να έρχονται σε συνεννόηση με την εκάστοτε Κυβέρνηση για τους όρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων εορτασμού του Πολυτεχνείου, κάτι που για πρώτη φορά φέτος δεν συνέβη.

Το Πολυτεχνείο δεν ήταν και δεν είναι απλά μία γιορτή, ούτε μία μουσειακού τύπου επέτειος. Είναι ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας απέναντι στη στυγνή δικτατορία των συνταγματαρχών. Είναι ο διαρκής αγώνας για ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

/ Βουλευτές Αχαΐας