Το πολιτικό πρόταγμα είναι «Δικαιοσύνη Παντού», Άρθρο του Άρη Ανδρικόπουλου

ANDRIKOPOULOS

Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από μία εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική μάχη. Το διακύβευμα  είναι μεγάλο, σε εθνικό επίπεδο ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και σε επίπεδο νομού, αν θα αλλάξει ρότα η Αχαΐα που εδώ και τέσσερα χρόνια βιώνει τα αποτελέσματα της αποτυχημένης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη.

Τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πολλαπλασιάστηκαν τα αδιέξοδα, διευρύνθηκαν οι κοινωνικές, οικονομικές ανισότητες, οι πολίτες μαστίζονται από την ακρίβεια, οι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του «λουκέτου», οι εργαζόμενοι με χαμηλούς μη αξιοπρεπείς μισθούς και οι άνεργοι καταδικασμένοι στις λίστες αναμονής της ΔΥΠΑ για ένα πρόγραμμα εργασιακής απασχόλησης.

Η απερχόμενη κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, πτώχευσε τα νοικοκυριά, εφάρμοσε πολιτικές που διαλύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων.  Ακόμα και οι τελευταίες προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς.

Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται η άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών, η στήριξη του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, όπου κεντρικό ρόλο έχει η αύξηση των μισθών, η μείωση τιμών ,η ρύθμιση χρεών ,το δίκαιο  και αποτελεσματικό κράτος ,η χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Αγωνιζόμαστε για να μπει τέλος στην ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας και για ένα ισχυρό κράτος δικαίου με επίκεντρο τον άνθρωπο, για εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ και ο Πρόεδρος  του Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τον πληθωρισμό σε μισθούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών και την κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την επανίδρυση του ΣΕΠΕ και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, που θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες.

Θα προχωρήσουμε σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και της αγοράς τροφίμων, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι), πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και βιώσιμη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση, ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι.

Σε αυτές τις συνθήκες όξυνσης των ανισοτήτων, με διογκούμενο το αίσθημα της αδικίας, το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Δικαιοσύνη παντού», υπερέχει έναντι της κυβερνητικής επίκλησης για δήθεν «Σταθερότητα» ή «Αυτοδυναμία».

Tο νέο πολιτικό και εκλογικό διακύβευμα επιτείνει και ενισχύει το πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «Δικαιοσύνη Παντού», ως αναγκαία, αλλά και εφικτή, μια νέα πορεία της χώρας, σε προοδευτική κατεύθυνση.

 

/ Συνεντεύξεις