Την έντονη ανησυχία του για τις μαζικές διώξεις εναντίον των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι μαζικές συλλήψεις στελεχών του HDP, όπως και η εισβολή της αστυνομίας σε πολλά γραφεία του, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη, είναι ενέργειες που μας κάνουν να ανησυχούμε βαθύτατα για την πορεία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η απροσχημάτιστη σύλληψη του Αντιπροέδρου του HDP Αλπ Άλτινορς στις 9 Σεπτέμβρη, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά. Θυμίζουμε ότι, το HDP ήταν το πρώτο κόμμα της Τουρκικής Δημοκρατίας που χωρίς κανέναν δισταγμό καταδίκασε το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, ως όφειλε απέναντι στην ιστορία των αγώνων της τουρκικής αριστεράς για τη Δημοκρατία, στη γείτονα χώρα.

Δεν πιστεύουμε ότι  η χρησιμοποίηση του πραξικοπήματος για διώξεις πολιτικών φρονημάτων βοηθάει τη σταθερότητα στην περιοχή. Το αντίθετο: η ενίσχυση των Δημοκρατικών θεσμών διασφαλίζει την προστασία της Δημοκρατίας από τις ενέργειες παρακρατικών μηχανισμών όπως αυτών που επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση στις 15/8. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε εξαρχής το Πραξικόπημα ενάντια στη Τουρκική Δημοκρατία και τη θέληση του τουρκικού λαού.

Ο πολιτικός πλουραλισμός, η ελευθερία κάθε δημοκρατικής έκφρασης και η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αποτελούν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον και όχι οι απόπειρες ποινικοποίησης της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης της Τουρκίας, που πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία.

/ Ανακοινώσεις