Τελειώστε με τη λιτότητα πριν ο φόβος σκοτώσει την Ελληνική Δημοκρατία. (Αλ. Τσίπρας στους Financial Times)

τσπρας

Η Ελλάδα αλλάζει στις 25 Ιανουαρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια. Οι πολιτικές μας θα σταματήσουν την λιτότητα, θα ενδυναμώσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή και θα βοηθήσουν τη μεσαία τάξη να ξανασταθεί στα πόδια της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσουμε την ευρωζώνη και για να κάνουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο ελκυστικό στους πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Πρέπει να σταματήσουμε την λιτότητα, για να μην αφήσουμε το φόβο να σκοτώσει τη δημοκρατία. Αν οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις δεν αλλάξουμε την Ευρώπη, η Marine Le Pen και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της θα την αλλάξουν για εμάς.

Είναι καθήκον μας να διαπραγματευτούμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τους εταίρους μας, ως ίσος προς ίσο. Δεν έχει νόημα να κραδαίνει η κάθε πλευρά τα όπλα που διαθέτει.

Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω μια λάθος αντίληψη: η δημοσιονομική ισορροπία δεν συνεπάγεται αυτομάτως τη λιτότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τη θεσμική υποχρέωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που έχει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, δεσμευόμενη σε ποσοτικούς στόχους. Παρόλα αυτά, είναι θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας, μία νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, να αποφασίζει η ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Είναι, όμως, η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Συνεπώς, δεν συνιστά μονομερή ενέργεια η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί στις 25 Ιανουαρίου. Είναι δημοκρατική υποχρέωση.

Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ώστε να συνεχίζουμε μία συνταγή που μόνο διευκολύνει τη μετάσταση της αρχικής νόσου; Η λιτότητα έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Αποδυνάμωσε την οικονομία, έστειλε σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στην ανεργία και προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση. Η δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και περισσότερους φόρους το 2015 αφορά μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα καταψηφιστεί στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου.

Θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα στο επίπεδο μιας κανονικής, δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας. Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» περιλαμβάνει δέσμη από δημοσιονομικά ισορροπημένα, βραχυπρόθεσμα μέτρα, για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάκτηση της εργασίας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες εκείνες που, στο εσωτερικό της χώρας, διαιωνίζουν την κρίση. Να αντιπαρατεθούμε με την φοροδιαφεύγουσα οικονομική ολιγαρχία, και να διασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο εντυπωσιακό 177%. Είναι μη βιώσιμο και δύσκολα εξυπηρετήσιμο. Ζητάμε, για τα υπάρχοντα δάνεια, συνθήκες αποπληρωμής που δεν προκαλούν ύφεση στη χώρα και δεν εξωθούν τον ελληνικό λαό σε περισσότερη απόγνωση και φτώχεια. Επιπλέον, δεν ζητάμε νέα δάνεια, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσθέτουμε νέο χρέος στο υπάρχον βουνό χρέους.

Το 1953, η Διάσκεψη του Λονδίνου βοήθησε τη Γερμανία να πραγματοποιήσει το μεταπολεμικό οικονομικό της θαύμα, ανακουφίζοντάς τα βάρη των δικών της λαθών. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους Διεθνείς δανειστές που συμμετείχαν. Επειδή η λιτότητα έχει προκαλέσει υπερχρέωση σε όλη την Ευρώπη, προτείνουμε μια «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους», η οποία, με τον ίδιο τρόπο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Μια τέτοια λύση δεν περιέχει ηθικό κίνδυνο – αντανακλά ηθικό χρέος.

Αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει η ίδια την εφαρμογή του -προ πολλού οφειλόμενου- προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι στην απαιτούμενη κλίμακα για να κλείσει τις πληγές της Ευρωζώνης και να δώσει ουσιαστική υπόσταση στη φράση «ό,τι χρειάζεται» για να σωθεί το ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει την Ελλάδα. Και μόνον εμείς είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε τη ρήξη με τις πελατειακές και κλεπτοκρατικές πρακτικές της πολιτικής και οικονομικής ελίτ. Δεν έχουμε κυβερνήσει, είμαστε μια νέα δύναμη, χωρίς εξαρτήσεις από το παρελθόν. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα.

/ ειδησεις