“Τα προβλήματα θα εκφραστούν στην κάλπη” Συνέντευξη στην εφημερίδα Νεολόγος

ΠΑναγιωτοπουλος

 

Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από την κοινωνία για την κυβερνητική πολιτική, σε Υγεία και Οικονομία; Τι διαφορετικό θα κάνατε σε αυτούς τους τομείς;

Η κυβερνητική πολιτική απέτυχε πλήρως τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας. Η κοινωνία είναι ο τελικός αποδέκτης αυτής της καταστροφικής πολιτικής, και καθημερινά εκφράζει τη δυσαρέσκειά της. Στον τομέα της Υγείας, οι δημόσιες δομές σήκωσαν το βάρος της υγειονομικής κρίσης, ενώ οι ιδιωτικές έμειναν στο απυρόβλητο για να κερδοσκοπήσουν. Δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά καμία δημόσια δομή ούτε πρωτοβάθμιου ούτε δευτεροβάθμιου επιπέδου. Το μόνο που έγινε ήταν να προστεθούν κρεβάτια με αναπνευστήρα τα οποία βαφτίζονταν ΜΕΘ για να βελτιώσουν την κυβερνητική εικόνα ενώ στην πραγματικότητα, η θνητότητα στις ΜΕΘ ήταν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μετά το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που άφησε ως κατάλοιπα η υγειονομική κρίση, ήρθε να προστεθεί και η εξαθλίωση της κοινωνίας από την οικονομική κρίση. Μία κρίση η οποία είναι πολύπλευρη καθότι εντοπίζεται στον ενεργειακό και στο επισιτιστικό τομέα, με αποτέλεσμα να εξανεμίζει το πενιχρό και καθηλωμένο από ετών εισόδημα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Η στοχευμένη πολιτική ξεπουλήματος της Δ.Ε.Η. και η ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αποτέλεσαν ευκαιρία κερδοσκοπίας συγκεκριμένων ομίλων ιδιωτικών συμφερόντων. Στις εταιρείες που κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού, πρωτοστατεί η (Δημόσια) Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προκειμένου να αμείβονται με μισθό 1000€ την ημέρα ο διευθύνοντας σύμβουλος και τα υπόλοιπα golden boys της, την ώρα που οι πολίτες έχουν 500€ και 1000€ το μήνα ως μισθό. Έτσι η κυβέρνηση, μετά τη λαϊκή κατακραυγή, επιστρέφει στους πολίτες ψίχουλα, όχι από τα υπερκέρδη των εταιρειών αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αγορά εργασίας είναι καθηλωμένη, η ανεργία καλπάζει ενώ οι περιβόητες επενδύσεις που θα υλοποιούσε ταχύτατα η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι διανύουμε τον 4ο χρόνο κυβερνητικής της θητείας, δεν έχουν ακόμα φανεί.
Τι θα κάναμε εμείς λοιπόν; Έχω να σας πω, ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι λογαριασμοί ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά 1€! Σαφώς θα επαναφέρουμε το Δ (Δημόσιο) στην επιχείρηση ηλεκτρισμού. Διότι στις κρίσεις αναδείχθηκε ότι μια κοινωνία και ένα κράτος χωρίς ισχυρό δημόσιο, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να σταθεί στα πόδια του. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και η Γαλλία κρατικοποιεί την επιχείρηση ηλεκτρισμού και αυτή είναι η πιο ηχηρή απάντηση στο ιδεολογικό αφήγημα αλλά και στην εφαρμοζόμενη πολιτική της Δεξιάς.

Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης, τοπικά και πανελλαδικά; Συνομιλείτε τακτικά με τους πολίτες της Αχαΐας; Ποιο κρίνετε ως το κυριότερο πρόβλημα των νέων αυτή τη στιγμή;

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία, αναπόφευκτα πιστεύω θα εκφραστούν στην κάλπη. Σε τοπικό επίπεδο, η δημοκρατική κοινωνία της Πάτρας και της Αχαΐας συσπειρώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποτελεί το βασικό πυλώνα της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αυτό εισπράττουμε καθημερινά από τον κόσμο, δεδομένου και ότι στην Αχαΐα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο υποδομής που τόσο απαραίτητα είναι για την ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό εισπράξαμε όμως και από τη μαζική συμμετοχή της βάσης στις εκλογικές διαδικασίες του κόμματος για την ανάδειξη του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, και της ΚΕ από τα μέλη, με ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων.
Η νεολαία μας είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κρίση τόσο στην ανεύρεση εργασίας όσο και στο κομμάτι των αμοιβών αλλά και των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε ουσιαστικά όσα αιτήματα είχε ο ΣΕΒ όλα αυτά τα χρόνια και κατέλυσε έτσι κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα. Η απαξίωση όμως της νέας γενιάς δεν τελειώνει εδώ. Επεκτάθηκε στο τομέα της παιδείας και της μόρφωσης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται και εδώ ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών συμφερόντων κάνοντας ισότιμα τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων και αφήνοντας εκτός δημοσίου πανεπιστημίου χιλιάδες νέους με τη θέσπιση της ΕΒΕ. Η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου από τη ΝΔ είναι αναμενόμενη αν σκεφτεί κανείς ότι οι κυβερνώντες δεν φοίτησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια, δεν πάλεψαν για τη δημοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και γενικά δεν αντιλαμβάνονται την εξέχουσα σημασία του ελληνικού δημόσιου χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Θα θέλατε να αλλάξει κάτι στη λειτουργία, στον τρόπο δράσεις ή στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Ενδυναμώνεται η βάση του κόμματος ή απαιτείται ακόμα χρόνος γι’ αυτό;
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποτέλεσμα της προηγούμενής μας εμπειρίας, οράματος και αναγκαιότητας ώστε να αποκτήσει ξανά ο λαός ελπίδα και προοπτική. Οι προτάσεις μας είναι καλά κοστολογημένες και υπολογισμένες ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμες και να αποτελέσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εμπιστευτεί ο λαός οδεύοντας προς την κάλπη. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω βαθιά ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές θα είναι μεγάλη, ακόμα κι αν για τη συγκρότηση κυβέρνησης θα πρέπει να επιτευχθεί συνεργασία της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ενδυναμωθεί στην αυτοδιοίκηση; Πως θα περιγράφατε τον ιδανικό Δήμαρχο Πατρέων και Περιφερειάρχη; Θα προτείνατε κάποια πρόσωπα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προοδευτικά εδραιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας ενώ οι πρόσφατες μαζικές κομματικές διαδικασίες τον καθιστούν ένα κόμμα με μεγάλη κοινωνική διείσδυση. Ασφαλώς και έχει πολύ δρόμο ακόμη τόσο στον τομέα της αυτοδιοίκησης όσο και στον συνδικαλιστικό τομέα. Κι αυτό γιατί οι κοινωνικοί αυτοί τομείς απαιτούν ευρείες συνεργασίες που η ίδια οι κοινωνία, και όχι το κόμμα, επιβάλλει. Ως εκ τούτου και με αυτή τη λογική υπάρχουν και οι κοινωνικές δυνάμεις και τα πρόσωπα με όραμα και διάθεση για δουλειά τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια.

/ Συνεντεύξεις