“Τήρηση των δεσμεύσεων προς την UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την πρόσφατη “ανάπλαση” της Ακρόπολης”.

αναγνωστοπουλου

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου με επίκαιρη ερώτησή της ζητά να διερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO, κατά την «ανάπλαση» του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η Υπουργός Πολιτισμού είναι για ακόμη μια φορά έκθετη, καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης τηρούν τις απαρέγκλιτες δεσμεύσεις  της  UNESCO για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη είναι αναγκαία η εκ των προτέρων κατάρτιση Διαχειριστικού Σχεδίου, με καταγραφή όλων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων που πραγματοποιούνται στο μνημείο με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες. Επίσης, αναγκαία είναι η  προηγούμενη ενημέρωση προς το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τυχόν παρεμβάσεις στο παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικό μνημείο.

Η υπουργός Πολιτισμού καλείται  να ενημερώσει την Βουλή εάν και κατά πόσο τήρησε τις  συμβατικές αυτές δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην UNESCO ή αν και πάλι αυτενεργεί εκθέτοντας  και διακινδυνεύοντας  την ιστορικότητα του μνημείου.

/ Βουλευτές Αχαΐας