Τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αστυνομικούς, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου και επιπολασμός του Covid-19 στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα

Μαρκου

Με νωπές τις μνήμες της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση των δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων και για ταυτόχρονη διάθεση έξι χιλιάδων Αστυνομικών στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου και δέκα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας.

Η ροή των γεγονότων ήταν τέτοια, που κατέστησε παραπάνω από αναγκαία την άσκηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου: Έξι χιλιάδες Αστυνομικοί, συνωστίσθηκαν κατόπιν εντολής του Αρχηγού τους για την αποτροπή του κινδύνου συνωστισμού των πολιτών, με απώτερο σκοπό, υποτίθεται, την προστασία της δημόσιας υγείας. Με άλλα λόγια, η εξουσιαστική διοίκηση, επέλεξε τη λύση του συνωστισμού, ως ειδικό μέτρο πρόληψης στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για την προστασία του κοινωνικού δικαιώματος της υγείας των πολιτών. Αναγκαιότητα ή απλώς επίδειξη αυταρχισμού της Κυβέρνησης; Παραδοξότητα και επικινδυνότητα, το μόνο βέβαιο.

Κατά τους ερωτώντες βουλευτές, ουδεμία αμφιβολία καταλείπεται ως προς τα πραγματικά κίνητρα της Κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη το αποδεικνύουν. Ενδεικτικά είπε: «Οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω στην ατμόσφαιρα ο ιός. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους.» Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την ανησυχία των απλών αστυνομικών υπαλλήλων στο Σώμα, οι οποίο βλέπουν ότι είναι υπηρεσιακά και υγειονομικά απροστάτευτοι και αισθάνονται ότι θυσιάζονται ως νέες Ιφιγένειες.

Κατόπιν αυτών ζητήθηκε από τον Υπουργό Προ-Πο Κ. Χρυσοχοΐδη να ενημερώσει για τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν στους ένστολους της ΕΛΑΣ κατά την περίοδο 15.11.2020 έως και σήμερα καθώς για τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων και σε ποιες ακριβώς Αστυνομικές Διευθύνσεις εντοπίστηκαν αυτά. Επίσης, οι αρμόδιοι Υπουργοί ρωτήθηκαν εάν υπήρξε μέριμνα για την προληπτική διενέργεια τεστ πριν την 15.11.2020 στους Αστυνομικούς που διατέθηκαν για τα μέτρα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ακόμη, ζήτησαν να μάθουν εάν οι προαναφερθείσες τοποθετήσεις του Υπουργού βασίστηκαν σε εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων και εάν είχε ζητηθεί η γνώμη του ΕΟΔΥ, πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διάθεση έξι χιλιάδων αστυνομικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να συνωστισθούν σε πλατείες, τόπους συγκεντρώσεων κλπ χωρίς την τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων και πολλές φορές χωρίς προστατευτικές μάσκες. Τέλος, ρώτησαν εάν το αρμόδιο Υπουργείο έχει μεριμνήσει για την προμήθεια καταλλήλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα εδικών διαχωριστικών που τοποθετούνται εντός των περιπολικών, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των αστυνομικών με τα άτομα που μεταφέρουν και θέλησαν να ενημερωθούν για τις σχετικές προβλέψεις των διεθνών και ευρωπαϊκών Πρωτοκόλλων.

/ Βουλευτές Αχαΐας