“Σχετικά με τις αποδοχές εκτός έδρας των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδα.”.

αναγνωστοπουλου

Το ζήτημα της αναγκαίας αναπροσαρμογής των εκτός έδρας αποδοχών και αποζημιώσεων των επαγγελματιών του πολιτισμού φέρνει στην Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού  ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ – βουλευτής Αχαΐας με ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν συνολικά τριάντα βουλευτές.

Σε μια περίοδο γενικευμένης ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και ανεξέλεγκτου πληθωρισμού ο κλάδος των επαγγελματιών του πολιτισμού αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στις στοιχειώδεις επαγγελματικές απαιτήσεις, όπως είναι οι συχνές εκτός έδρας μετακινήσεις ιδίως κατά την θερινή περίοδο.

Το αίτημα του επανακαθορισμού των εκτός έδρας εξόδων για την μετακίνηση των εργαζόμενων καθώς και της χορηγούμενης ημερήσιας αποζημίωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ραγδαίας μεταβολής του κόστους και των δαπανών, όπως είναι μετακίνηση, διαμονή, εστίαση, καύσιμα κά., τα οποία επωμίζονται οι επαγγελματίες του πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, δεν ζητάνε καμία μισθολογική αύξηση. Ζητάνε να προσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες εκτός έδρας δαπάνες στα νέα οικονομικά δεδομένα της γενικευμένης κρίσης και ακρίβειας. Πρόκειται για ένα αυτονόητο, στοχευμένο και δίκαιο μέτρο οικονομικής στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν εξαγγείλει και απεργιακές κινητοποιήσεις για τον σκοπό αυτό.

Με την ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ζητάνε από την Υπουργό Πολιτισμού να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ενέργειες προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι αποζημιώσεις εκτός έδρας για τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Ακόμη, ζητάνε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την στοχευμένη οικονομική ενίσχυση όλων των επαγγελματιών του πολιτισμού  σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.

 

/ Βουλευτές Αχαΐας