Συναντήσεις με το Προεδρείο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

βουλε

Οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία  Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με το Προεδρείο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

  

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εμπόρους της Πάτρας. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου μετέφεραν στους βουλευτές την τραγική εικόνα της πραγματικής οικονομίας στην πόλη μας, η οποία φυσικά αντανακλά την κατά-στάση του εμπορίου σε όλη τη χώρα και περιέγραψαν τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν όρθιες τις  επιχειρήσεις τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας σε αυτές.

Οι έμποροι της Πάτρας ζητάνε το αυτονόητο από την κυβέρνηση, δηλαδή την ανακοίνωση μέτρων που θα δίνουν λύση στο θέμα των μισθωμάτων, την ενίσχυση της Επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ που πρέπει να εκταμιευτεί άμεσα ,δίνοντας προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και τη λήψη αποφάσεων για την πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία. Κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων όμως είναι και η μελέτη και θεσμοθέτηση μιας γενναίας ρύθμισης οφειλών, που θα εξασφαλίσει μια σχετική ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αντ’ αυτών η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να δώσει την χαριστική βολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού, όπως κατήγγειλαν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, εν μέσω πανδημίας, μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, εμφανίστηκαν φαινόμενα μαζικής μεταφοράς κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις εφορίες. Αντί λοιπόν να ληφθούν τα απαιτούμενα ανακουφιστικά μέτρα, οι έμποροι θα περιέλθουν στα όρια της απόγνωσης και θα αντιμετωπίσουν κατασχέσεις, θα βρεθούν σε αδυναμία ένταξης σε τυχόν ευνοϊκές ρυθμίσεις και πρόσβασης χρηματοδοτικά εργαλεία και θα τους στερηθεί η δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Μετά δε την κατακραυγή και τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου για τις εμποροκτόνες αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, ο κ. Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει ρύθμιση των εγγυημένων δανείων από το ελληνικό δημόσιο σε 120 δόσεις.

Με τις παλινωδίες αυτές είναι σαφές πλέον ότι ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η πραγματική οικονομία δεινοπαθεί.

Για μια ακόμα φορά καλούμε την κυβέρνηση, που τόσο απλόχερα υποσχέθηκε ανάπτυξη και «χρυσές δουλειές» στη μεσαία τάξη, να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν την καταρρέουσα αγορά.

Η κατάσταση στο εμπόριο είναι δυστυχώς δραματική.

/ Βουλευτές Αχαΐας