Συνάντηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου με το Προεδρείο του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ

βουλε

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου,  συναντήθηκαν με το Προεδρείο του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ με αφορμή το “προσχέδιο” νόμου που συντάχθηκε από την κυβέρνηση.

Με το κείμενο αυτό επιχειρείται ένα ακόμα χτύπημα στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, μέσω της κατάργησης των θεραπευτικών προγραμμάτων και της μείωση των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με συγχωνεύσεις ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, με μετονομασία όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών». Οι θεραπευτικές κοινότητες θα αντικατασταθούν από ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΚΕΘΕΑ θα εστιάζει στη μείωση της βλάβης με πιο φθηνές μορφές απεξάρτησης, που θα αφορούν τις πρώτες 14 ημέρες που διαρκούν τα στερητικά σύνδρομα. Παράλληλα θα αποδυναμωθεί η Γενική Συνέλευση του και το ΔΣ θα γίνει έμμισθο.

Το ΚΕΘΕΑ όμως, όπως δήλωσαν τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ, είναι ένας οργανισμός που δεν βοηθάει μόνο στη θεραπεία και στη σωματική απεξάρτηση,  αλλά και στην ένταξη. Παρέχει ψυχολογική στήριξη στους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους και πλήρη νομική στήριξη για όλα τα ζητήματα που χρειάζονταν οι χρήστες, καθώς πολλοί έχουν θέματα με τη δικαιοσύνη.

Επίσης, τα μέλη του Συλλόγου ενημέρωσαν τους Βουλευτές για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν εκπρόσωποι δεκατεσσάρων [14] Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ, με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν τα μέλη του Συλλόγου στους Βουλευτές, η τηλεδιάσκεψη ήταν μεγάλης διάρκειας και, μετά την παράθεση των επιχειρημάτων τους, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε πως το στεγνό θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ θα παραμείνει ανεπηρέαστο και δήλωσε ρητά ότι οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ αποτελούν τα βασικά κύτταρα του Οργανισμού και δεν θα αλλάξουν ούτε τα ονόματα, ούτε οι χαρακτήρες τους. Ταυτόχρονα, ο Προέδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ενημέρωσε το Σύλλογο ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί δεν πρόκειται να περιέχει διατάξεις που θα οδηγήσουν το ΚΕΘΕΑ σε συγχώνευση με προγράμματα υποκατάστασης.

Οι βουλευτές από την πλευρά τους σημείωσαν ότι τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ εκπροσωπούν οικογένειες που έχουν δώσει και έχουν κερδίσει μάχες σαφώς πιο δύσκολες και πολύ πιο σημαντικές από αυτή που πρόκειται να δώσουν ενάντια στο νομοσχέδιο και ότι σε αυτή τους την προσπάθεια θα μας έχουν όλες και όλους δίπλα τους, διότι το ΚΕΘΕΑ, επί 38 συνεχή χρόνια, είναι ένας οργανισμός πρότυπο, που έχει καταξιωθεί όχι μόνο στη συνείδηση όσων ευεργετήθηκαν από αυτόν, αλλά και στη συνείδηση του συνόλου του Ελληνικού λαού.

Οι βουλευτές

Κώστας Μάρκου

Σία Αναγνωστοπούλου

Αλεξάνδρου Υψηλάντου 216, Πάτρα

Τηλ: 2610313501 – 261027321

/ Βουλευτές Αχαΐας