Συνάντηση Κώστα Μάρκου με Διοικητή 6ης ΥΠΕ

6η ΥΠΕ Μάρκου Καρβέλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

07.03.2020

Θέμα:  Δήλωση Κώστα Μάρκου για τη συνάντησή του με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πατρών κ. Καρβέλη

 

Σήμερα Σάββατο 7 Μαρτίου συναντήθηκα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ι. Καρβέλη με αντικείμενο το πρόβλημα του κορονοιού. Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου ιού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – και όχι με δημαγωγικό και λαϊκίστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιθέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας- αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη. H Δυτική Ελλάδα είχε το «προνόμιο» να είναι από τις πρώτες περιοχές που προσβλήθηκαν. Έχουν διαπιστωθεί 10δες ασθενείς με τη νόσο. Η περιοχή μας έχει προσωπικό που μπορεί επιστημονικά να ανταπεξέλθει πλήρως σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση. Επειδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, απαιτείται:

  1. Η διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥ των συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας.
  2. Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ
  3. Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ
  4. Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα
  5. Η συστηματική κι υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών .

Ο κ. Καρβέλης με διαβεβαίωσε ότι η Διοίκηση έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς τις κατευθύνσεις αυτές, καθώς και ότι προγραμματίζονται άμεσα έκτακτες προσλήψεις λειτουργών υγείας.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτό το νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο βαθμό που από την Πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωση στις αρχές τις επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα όλοι στο μέτρο των ευθυνών τους, οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην παρατηρούνται φαινόμενα αγνόησης των επιστημονικών δεδομένων είτε από ανεύθυνους επιστήμονες, είτε από πνευματικούς πατέρες. Οι λειτουργοί της υγείας θα κάνουν για άλλη μια φορά το καθήκον τους. Όλα θα πάνε καλά.

/ Βουλευτές Αχαΐας