Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την Προστασία Κύριας Κατοικίας (video)

βουλη

Στην πρωτολογία του ο κ. Μάρκου ανέφερε ότι η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε, αλλά και η πρόσφατη πανδημία, έχουν συγκλονίσει το βιοτικό επίπεδο των δανειοληπτών και οι συνέπειες που αυτές επέφεραν είναι καταστροφικές για την οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ότι “Ζούμε σε μια εποχή χαοτικής συμπεριφοράς της οικονομίας, των αγορών χρήματος, του περιβάλλοντος,  της συλλογικής υγείας και των ίδιων των ζωών μας.

Σημείωσε δε ότι πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνηση χαρακτήριζε το μέτρο της προστασίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων ως αντιαναπτυξιακό και αναφέρθηκε σε ενδεικτικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της Κυβέρνησης περί του ότι «για να μην χαλάμε τις καρδιές μας, από αρχές Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί».

Ως προς την παράταση της προστασίας που την τελευταία στιγμή δόθηκε από την Κυβέρνηση, ο κ. Μάρκου ανέφρε ότι η ύφεση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, άρα η ολιγόμηνη παράταση της προθεσμίας δεν πρόκειται να ανακουφίσει τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα έπρεπε να τύχουν προστασίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως άλλωστε πρότεινε με τροπολογία η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, στην πρωτολογία του, ο κ. Μάρκου, αναφέρθηκε ακροθιγώς στα θέματα που θα προκύψουν από τη σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση συμπερίληψη των φυσικών προσώπων στον Πτωχευτικό Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί ανατριχίλα και ότι τα φυσικά πρόσωπα δεν είναι οικονομικές μονάδες που σβήνουν και ανακινούν όπως οι εταιρείες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Η μη σωστή αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων με όρους επιχείρησης, όπως προαλείφεται στο πτωχευτικό δίκαιο, είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό, αντιεπιστημονικό, αντιλαϊκό και αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ζωές σαν οικονομικές μονάδες, που μπορούν να σβήνουν και να επανεκκινούν.”

Στη δευτερολογία του ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στον σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση νέο Πτωχευτικό Κώδικα, σημειώνοντας ότι η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε αυτά να συμπεριλάβουν τα φυσικά πρόσωπα στις οικείες διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου. Σημείωσε δε ότι οι διατάξεις αυτές έχουν μια στενή οικονομίστικη λογική, ενώ στην πράξη είναι άλλο πράγμα και διαφορετικά πρέπει να αντιμετωπίζεται η πτώχευση μιας επιχείρησης σε σχέση με την αδυναμία ενός φυσικού προσώπου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του διότι, για παράδειγμα, έμεινε άνεργος.

Κλείνοντας κατηγόρησε ευθέως την Κυβέρνηση για σύμπλευση με τα κυρίαρχα τραπεζικά συμφέροντα και για ιδεολογική εμμονή, που αντιμετωπίζει την Κοινωνία ως περιουσιακό στοιχείο.