Στα μαρτυρικά Καλάβρυτα ο χρόνος πάγωσε την στιγμή της ναζιστικής θηριωδίας.

Μάρκου

Στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων παραβρέθηκε χθες, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου.

Ο κ. Μάρκου έκανε την εξής δήλωση:

Αναλυτικά η δήλωση:

Στα μαρτυρικά Καλάβρυτα ο χρόνος πάγωσε την στιγμή της ναζιστικής θηριωδίας.

Το ρολόι της πόλης έδειχνε δυο και τριαντατέσσερα λεπτά, και το ημερολόγιο 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν στον λόφο Καπή πάνω από τα Καλάβρυτα ήχησε το πρώτο από τα τρία μυδραλιοβόλα. Όταν και τα τρία έπαψαν  700 άτομα – σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης – είχαν εκτελεσθεί.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Unternehmen Kalawryta», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.

Ο μαρτυρικός αυτός τόπος βοά από τις 13.12.1943 ότι όταν τη θέση του σεβασμού στον άνθρωπο παίρνει η μισαλλοδοξία, φυλετική ή κοινωνική, τότε αυτό που κυριαρχεί είναι το μαύρο σκοτάδι.

Ο μαρτυρικός αυτός τόπος δίδαξε και διδάσκει ακόμα και σήμερα, 76 χρόνια μετά, τις επόμενες γενιές ότι αυτός ο τόπος δεν υπέκυψε ποτέ. Στάθηκε και στέκεται όρθιος με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια.

Ο μαρτυρικός αυτός τόπος εμπνέει και στέκει ως αιώνια καταγγελία της θηριωδίας και του βάρβαρου, αντικοινωνικού και αντιανθρώπινου φαινομένου που αποκαλούμε φασισμό.

/ Βουλευτές Αχαΐας