Στα αζήτητα το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου.

Μάρκου

Από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε στον κ. Χρυσοχοίδη το χαρτοφυλάκιο της «Προστασίας του Πολίτη», αντιμετωπίζουμε αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, τα οποία εκδηλώνονται με ατιμωτικές και, ενίοτε, ακόμα και διαστροφικές ενέργειες της αστυνομίας. Τα περιστατικά αυτά ευτελίζουν τους πολίτες και την κοινωνία και ενισχύουν την πεποίθησή όλων μας ότι κινδυνεύουμε από αυτούς ακριβώς που έχουν καθήκον να μας προστατεύουν.

Η δράση αυτή έχει λάβει πλέον τη μορφή συστηματικής παρανομίας, όπως προκύπτει τόσο από καταγγελίες πολιτών αλλά και δημοσιογράφων ή φωτορεπόρτερ, όσο και από το οπτικοακουστικό υλικό που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης.

Τα συμβάντα αυτά που ξεκίνησαν με την περίφημη τηλεοπτική αναφορά κάποιου συνδικαλιστή της αστυνομίας περί ανθρώπων – “σκουπίδια” στα Εξάρχεια και περί προσφύγων “σκόνη” που θα τους “ρουφήξει” όλους σαν ηλεκτρική σκούπα η ΕΛΑΣ, γρήγορα μετουσιώθηκαν σε έκνομες πράξεις όπως την επέμβαση της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία «Τζόκερ», την εισβολή σε κλαμπ όπου είχαν θέσει σε καθεστώς ομηρίας σχεδόν πάνω από 150 νέους ανθρώπους με τα χέρια στον αυχένα, τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην πορεία της 17ης Νοέμβρη 2019 και σε αυτήν της 6ης Δεκέμβρη 2019, με την επαίσχυντη εικόνα, όπου άντρες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει ένα άτομο, το έχουν σχεδόν γδύσει από τη μέση και πάνω και του τραβούν το εσώρουχο. Εμβληματική επιχείρηση της Αστυνομίας το έτος 2019 υπήρξε και η περίφημη υπόθεση Ινδαρέ, με την παράνομη είσοδο στην οικία μιας οικογένειας και τον χαρακτηρισμό της ταράτσας της οικίας τους ως «δημόσιου χώρου», αλλά και όλα όσα τραγελαφικά ακολούθησαν, κυρίως όμως με την απόπειρα της ΕΛΑΣ για την ενοχοποίηση των μελών της οικογένειας Ινδαρέ.

Τα επανειλημμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και εκτεταμένης και δυσανάλογης βίας εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων είτε στο πλαίσιο διαδηλώσεων είτε κατά τη διάρκεια άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων, συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση και τον ίδιο ρυθμό και το 2020.

Ήδη όμως από τις 26.11.2019 και μετά από την πίεση που δέχτηκε ο κ. Χρυσοχοίδης για τα μέχρι τότε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, συγκροτήθηκε επιτροπή με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτο, για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, με αντικείμενο της επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.

Η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, στις 19.06.2020, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, το οποίο έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο Υπουργό από τις 04.05.2020.

Στις 13.07.2020, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι από το μήνα Μάιο 2020 το πόρισμα με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου κατατέθηκε στον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ότι έκτοτε «εκκρεμεί προς αξιολόγηση». Το αίτημα δε για την κατάθεση του πορίσματος απορρίφθηκε σιγή από τον κ. Χρυσοχοίδη επιδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό μια ακόμα περιφρονητική συμπεριφορά απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Κοντολογίς, ο κ. Χρυσοχοίδης, γνωστός από τα προηγούμενα χρόνια για τη δυσκολία που επιδεικνύει σχετικά με τη μελέτη κρίσιμων εγγράφων για τη χώρα, στην καλύτερη περίπτωση τις τελευταίες εβδομήντα οχτώ [78] ημέρες αξιολογεί το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας, ενώ στη χειρότερη το έχει αφημένο στις καλένδες του συρταριού του υπουργικού του γραφείου.

Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση όμως, καμία απολύτως βάσιμη δικαιολογία υπάρχει για το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει αποφασίσει να μην παραδώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ή/και να δημοσιοποιήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το πόρισμα μέχρι και σήμερα.

Ή μήπως υπάρχει;

/ Βουλευτές Αχαΐας