Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Παιδο-αναισθησιολογικού Τμήματος ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο.

βουλευτες

  ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

01.04.2022

 

Θέμα: Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Παιδο-αναισθησιολογικού Τμήματος ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο.

 

Κοινοβουλευτική αναφορά, την τρίτη κατά σειρά σε διάστημα λίγων μηνών, προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την επιστολή της Τριμελούς Επιτροπής Ε.Ι.Ν.Α του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων στην οποία καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Παιδο-αναισθησιολογικού Τμήματος.

Προβλήματα δίχως τέλος και, δυστυχώς, χωρίς καμία απολύτως πρόθεση για την επίλυσή τους, αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας, περιοχή στην οποία η ολοένα και επιδεινούμενη υποστελέχωση έχει πάρει χαρακτήρα ντόμινο.

Η διοικητική ανεπάρκεια και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες όλης της ιεραρχίας, κυρίως όμως του Υπουργείου Υγείας, έχουν οδηγήσει μια σειρά από νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής μας σε διάλυση.

Στην επιστολή της Τριμελούς Επιτροπής Ε.Ι.Ν.Α Καραμανδανείου αποτυπώνεται η αγωνία που διατρέχει τους Ιατρούς για το μέλλον του Νοσοκομείου. Η απαίτηση για λήψη έκτακτων μέτρων ενίσχυσης του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η πορεία συρρίκνωσης και εγκατάλειψης και για αύξηση της χρηματοδότησης και για μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών ώστε να παρέχεται ποιοτική περίθαλψη στους μικρούς ασθενείς, είναι αυτονόητη για όλους εκτός από το Υπουργείο Υγείας.

Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εγκληματική απραξία του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απαξίωση και, τελικά, το κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων και όχι την ενίσχυσή του για να διαδραματίσει το ρόλο του στο Υγειονομικό τοπίο της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                                                             

                       

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον κ. Υπουργό Υγείας 

 

Θέμα: «Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Παιδο-αναισθησιολογικού Τμήματος ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο».

 

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την Επιστολή της Τριμελούς Επιτροπής Ε.Ι.Ν.Α Καραμανδανείου, στην οποία καθιστά σαφές ότι είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος και των χειρουργείων λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό αμιγώς Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα, τόσο με παθολογικό όσο και με χειρουργικό τομέα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρά τις ελλείψεις συνέβαλε καθοριστικά στη φροντίδα των μικρών ασθενών.

Ωστόσο οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί σε οριακή κατάσταση.

Το αναισθησιολογικό τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τραγική κατάσταση, αφού μετά τη συνταξιοδότηση των τριών εκ των τεσσάρων μόνιμων γιατρών, θα στελεχώνεται εφεξής από μία μόνο μόνιμη επιμελήτρια Β’. Συνέπεια αυτού θα είναι η δραματική μείωση των χειρουργείων καθώς και η αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων παιδιατρικών περιστατικών που απαιτούν αναισθησιολογική παρέμβαση.

Αν δεν δοθούν εδώ και τώρα λύσεις, το Καραμανδάνειο θα οδηγηθεί σε λειτουργικό μαρασμό, με επακόλουθο την ταλαιπωρία τόσο των μικρών ασθενών όσο και των οικογενειών τους, αφού ακόμη και για απλές επεμβάσεις ρουτίνας θα πρέπει να προσφεύγουν σε Νοσοκομεία της Αττικής.

Σε σχετική επιστολή της, η Τριμελής Επιτροπή Ε.Ι.Ν.Α Καραμανδανείου, απαιτεί: α) να λυθεί άμεσα το πρόβλημα υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού με κατεπείγουσες διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων και όχι εμβαλωματικές μετακινήσεις, β) να γίνουν προσλήψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά και να επιστρέψουν οι κλινικές στην ομαλή τους λειτουργία, γ) την άμεση  οικονομική στήριξη του Νοσοκομείου από την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και δ) την συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου και την συνέχιση της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Με λίγα λόγια  η Τριμελής Επιτροπή Ε.Ι.Ν.Α Καραμανδανείου, απαιτεί να μείνει όρθιο το Καραμανδάνειο, αφού η μέχρι σήμερα εγκληματική απραξία του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απαξίωση και, τελικά, το κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων και όχι την ενίσχυσή του για να διαδραματίσει το ρόλο του στο Υγειονομικό τοπίο της Δυτικής Ελλάδας.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 31.03.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας