«Σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας από τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία του παιδο-καρδιοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγ. Σοφία»»

βουλε

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας από τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία του παιδο-καρδιοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγ. Σοφία»»

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα τα σοβαρά προβλήματα από την υπολειτουργία του παιδο-καρδιοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου «Αγ. Σοφία», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου είκοσι [20] Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Υγείας.

Το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» είναι το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του με την αιτιολογία της ανακαίνισης της κλινικής, ενώ από την άνοιξη του 2020 το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. έκλεισε εντελώς για να φιλοξενηθεί εντατική μονάδα covid-19.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα αυτά, οι γονείς των παιδιών με καρδιοπάθειες αντέδρασαν στις αποφάσεις του Υπουργείου και με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν την δραματική κατάσταση που βιώνουν. Το Υπουργείο Υγείας τότε απάντησε στις καταγγελίες των γονέων υποσχόμενο πως το «Αγ. Σοφία» θα ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί κανονικά και να πραγματοποιεί χειρουργεία.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα στο νοσοκομείο «Αγ. Σοφία» επικρατεί η ίδια ακριβώς κατάσταση, αφού προγραμματισμένα χειρουργεία δεν υπάρχουν και τα έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα

τέθηκε η παρακάτω ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό:

Γιατί δεν λειτουργεί πλήρως το παιδο-καρδιοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου «Αγ. Σοφία», από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης;

/ Βουλευτές Αχαΐας