Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο ΓΝ Ζακύνθου και ανεπάρκεια της Διοίκησης να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα προβλήματα στην Ορθοπεδική Κλινική

βουλε

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο ΓΝ Ζακύνθου και ανεπάρκεια της Διοίκησης να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα προβλήματα στην Ορθοπεδική Κλινική».

 

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΓΝ Ζακύνθου, υπέβαλλαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 19 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Όπως συνέβη και με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, το ΓΝ Ζακύνθου έμεινε παντελώς «ακάλυπτο», αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν προετοίμασε την άμυνα του, δεν ενίσχυσε την υλικοτεχνική του υποδομή και δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό του.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝ Ζακύνθου είναι σημαντικά και καταδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου. Από τους 89 γιατρούς που προβλέπει ο οργανισμός, το Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί με μόλις 38 και οι περισσότερες κλινικές έχουν τους μισούς από τους γιατρούς που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με μόνο δύο ειδικευμένους γιατρούς, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει έξι, τέσσερις ειδικευμένους και δυο ειδικευόμενους. Το αποτέλεσμα είναι οι εναπομείναντες γιατροί να μην μπορούν να πάρουν άδειες, ούτε τα ρεπό που προβλέπονται με συνέπεια την εξάντλησή τους.

Εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία το νησί της Ζακύνθου επισκέφθηκαν περισσότεροι από 150.000 τουρίστες, το νοσοκομείο παρέμεινε χωρίς ορθοπεδικούς, αφού και οι δύο γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής έλειπαν με αναρρωτική άδεια. Έτσι, η καθημερινή και 24ωρη εφημερία του νοσοκομείου, έμεινε ακάλυπτη από ορθοπεδικό.

Η διαλυτική αυτή κατάσταση, υποχρέωσε την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ) να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κατήγγειλε τις σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου από την άλλη μεριά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αφού στην προκλητική απάντησή της στην ανακοίνωση της ΕΝΙΖ, αντί να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου, χαρακτηρίζει ενέργεια σκοπιμότητας την ταυτόχρονη απουσία των δύο γιατρών της ορθοπεδικής κλινικής και εκφράζει τον αυτοθαυμασμό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πρόβλημα αυτό.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                            

                                                                Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2022                                                                            

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο ΓΝ Ζακύνθου και ανεπάρκεια της Διοίκησης να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα προβλήματα στην Ορθοπεδική Κλινική».

Το Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπως και τα περισσότερα νοσοκομεία της επικράτειας, αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης και η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής. Από τους 89 γιατρούς που προβλέπει ο οργανισμός, το Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί με μόλις 38 και οι περισσότερες κλινικές έχουν τους μισούς από τους γιατρούς που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με μόνο δύο ειδικευμένους γιατρούς, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει έξι, τέσσερις ειδικευμένους και δυο ειδικευόμενους. Το αποτέλεσμα είναι οι εναπομείναντες γιατροί να μην μπορούν να πάρουν άδειες, ούτε τα ρεπό που προβλέπονται με συνέπεια την εξάντλησή τους.

Εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία το νησί της Ζακύνθου επισκέφθηκαν περισσότεροι από 150.000 τουρίστες, το νοσοκομείο παρέμεινε χωρίς ορθοπεδικούς, αφού και οι δύο γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής έλειπαν με αναρρωτική άδεια. Έτσι, η καθημερινή και 24ωρη εφημερία του νοσοκομείου, έμεινε ακάλυπτη από ορθοπεδικό.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρόλο που ήταν ενήμερη 48 ώρες πριν την λήψη αναρρωτικής άδειας των γιατρών, την 4η μόλις ήμερα αποφάσισε την μετακίνηση γιατρού από την Πάτρα για να καλύψει τις εφημερίες μερικών ημερών, ενώ της προηγούμενες μέρες οι εφημερίες έγιναν με την παρουσία ιδιώτη ορθοπεδικού.

Ενδεικτική λεπτομέρεια των ελλείψεων είναι η περίπτωση γιατρού μάχιμης ειδικότητας που κλήθηκε να εφημερεύσει 20 μέρες μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τοποθέτηση stent!

Η διαλυτική αυτή κατάσταση, υποχρέωσε την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ) να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κατήγγειλε  τις σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου από την άλλη μεριά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αφού σε απάντηση στην ανακοίνωση της ΕΝΙΖ, χαρακτηρίζει ενέργεια σκοπιμότητας την ταυτόχρονη απουσία των δύο γιατρών της ορθοπεδικής κλινικής και εκφράζει τον αυτοθαυμασμό της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πρόβλημα αυτό.

Επειδή τα προβλήματα από τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι μεγάλα και η διοίκηση δεν δείχνει να κινείται προς την επίλυσή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και ποιες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου;
  2. Ποιο το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης που λαμβάνει το ΓΝ Ζακύνθου; Υπάρχει πρόβλεψη ή/και πρόθεση για αύξηση αυτής;
  3. Ζητήσατε ενημέρωση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την πολυήμερη καθυστέρηση που επέδειξε στην αντικατάσταση των ορθοπεδικών γιατρών που έλειπαν με αναρρωτική άδεια, για την οποία μάλιστα είχαν ενημερώσει αρκετές ημέρες νωρίτερα; Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο και τη μέθοδο που επέλεξε για τη διαχείριση του προβλήματος;
  4. Ποιες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να καλυφθούν και οι άλλες δύο κενές θέσεις γιατρών στην ορθοπεδική κλινική;

                                       Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα(Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

/ Βουλευτές Αχαΐας