Σία Αναγνωστοπούλου: “Μεγάλες καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των κέντρων ασυνόδευτων ανηλίκων”.

αναγνωστοπουλου

Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, κατέθεσε σήμερα  κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση  των κέντρων ασυνόδευτων ανηλίκων. Την ερώτηση συνυπογράφουν 20 ακόμα βουλευτές.  

Την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων από μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς. Η πολύμηνη αυτή καθυστέρηση, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, αφού εργαζόμενοι, προμηθευτές και ΔΕΚΟ παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και ενώ στις αρχές του περασμένου Αυγούστου είχαν δοθεί υποσχέσεις για χρηματοδότηση μέχρι το Σεπτέμβρη, οι δεσμεύσεις αυτές έπεσαν στο κενό, με τα χρωστούμενα να αφορούν και προγράμματα προηγούμενης περιόδου για τα οποία έχει δοθεί μόνο μέρος της προκαταβολής. 

Η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι επιτακτική ανάγκη και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την ασφαλή διαβίωση τους και την απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας τους. Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην προκληθεί αδιέξοδο και ταλαιπωρία των οργανώσεων και συνεργατών. Ακόμη, γιατί δεν υπήρξε η έγκαιρη ενημέρωση για την πολύμηνη καθυστέρηση της χρηματοδότησης; Τέλος, σε ποιές ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει η απαραίτητη χρηματοδότηση των οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και πότε προβλέπεται να εκταμιευθούν τα ποσά του νέου προγράμματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

/ Βουλευτές Αχαΐας