Ρ. Σβίγκου: Ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των ασθενέστερων

σβιγκου

Λέγαμε και νωρίτερα ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία δίνουν ένα θετικό στίγμα για τη χώρα.. Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ.. Για τη χώρα.. Λέει το ΔΝΤ ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,8 το 2017 και μια οριακή ανάπτυξη 0,1 για το 2016, Λέει επίσης, προκύπτουν από τα έσοδα, ότι έχουμε υπέρβαση εσόδων κατά 1,4 δις το εννεάμηνο. Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα ενδεχομένως, η αύξηση των καταθέσεων δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα έστω και σε επίπεδο ψυχολογίας, να δει ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει σ’ αυτόν τον τόπο και ότι σιγά-σιγά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα. Είναι αρκετά αυτά να διαμορφώσουν  ένα διαφορετικό κλίμα για τη χώρα;…

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας που αναμένεται να βελτιώσουν και το κλίμα στις επιχειρήσεις και το κλίμα για τους επενδυτές και για τους καταναλωτές. Έχουν διαψευστεί όλοι όσοι προσεύχονταν το καλοκαίρι για κατάρρευση εσόδων και για τον κόφτη που ανέμεναν να ενεργοποιηθεί. Οι χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και οι προβλέψεις των Ευρωπαίων δείχνουν ότι γίνονται σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη.

Αυτή η ανάπτυξη πώς θα έρθει όμως;… Μου λέτε…

..Μέσα από σκληρή και μεθοδευμένη δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση..

Έχει πει ο κ. Τσίπρας ότι δεν βρέχει ανάπτυξη… Θέλει δουλειά… Θέλει προσπάθεια… Πώς θα έρθει λοιπόν αυτή η ανάπτυξη;…

Θέλει δουλειά.. Εμείς σίγουρα δεν πανηγυρίζουμε ούτε για τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ούτε για τα αρνητικά σημεία της συμφωνίας που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το καλοκαίρι, αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι ώστε η ανάπτυξη να έρθει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προστασίας των ασθενέστερων…

Να έρθει όμως πρώτα…

.. Και όχι να μιλούμε μόνο για ένα success story το οποίο να υπάρχει μόνο στη φαντασία των πολιτικών όπως επί ΝΔ…

Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, το λέει πολύ συχνά ο κ. Τσίπρας.. Το θέμα είναι να έρθει.. Διότι, πώς θα έρθει.. Δηλαδή έχουμε τις προϋποθέσεις, έχουμε βάλει τις βάσεις ως πολιτική, ως κοινωνία, ως οικονομία για να έρθει η ανάπτυξη;..

Οι βάσεις έχουν μπει. Έχουν μπει και το προηγούμενο διάστημα και με την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου.. Να σας θυμίσω και τα στοιχεία που βγήκαν στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας που ανέφεραν ότι η Ελλάδα, μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, είναι η έκτη χώρα στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ. Η ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με επέκταση του κοινωνικού κράτους, με στήριξη των κοινωνικών δομών και στήριξη της αλληλεγγύης. Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στον προϋπολογισμό με επέκταση των προγραμμάτων αλληλεγγύης και αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το ΔΝΤ λέει ότι αυτές οι παραδοχές και προβλέψεις που κάνει πραγματικά … σε αισιοδοξία εφ΄ όσον τηρηθούν στο ακέραιο οι όροι της συμφωνίας. Έχουμε μπροστά μας τη δεύτερη αξιολόγηση και κανα-δυο εκκρεμότητες από το προαπαιτούμενα της πρώτης. Πόσο έτοιμοι είστε ως κυβερνητική παράταξη να υλοποιήσετε στο ακέραιο στη δεύτερη αξιολόγηση αυτά που ενδεχομένως θα απαιτήσει το ΔΝΤ και τα οποία είναι σκληρά…

Γνωρίζετε ότι μιλάμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τους πιο δύσκολους όρους της συμφωνίας να έχουν ήδη ψηφιστεί και ήδη να υλοποιούνται. Το επόμενο διάστημα αυτό το οποίο έρχεται είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που αφορά στα εργασιακά…

Αυτό ακριβώς εννοούσα…

Έχουμε μια πολύ καλή βάση που είναι το πόρισμα της επιτροπής σοφών, το οποίο από τη μία πλευρά ακυρώνει σχέδια περαιτέρω απορύθμισης της αγοράς εργασίας, είτε μιλούμε για το λοκ-άουτ, είτε  μιλούμε για τις ομαδικές απολύσεις, όπου υπάρχει ομόφωνη απόρριψη αυτών των αντεργατικών ρυθμίσεων και την ίδια στιγμή υπάρχουν πολύ θετικές και προστατευτικές και πολύ βελτιωτικές του υπάρχοντος πλαισίου ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, είτε μιλούμε για τη μετενέργεια, είτε για την αρχή της εύνοιας. Οπότε νομίζω ότι μέσα από πολύ καλύτερους όρους ξεκινάμε και για να δώσουμε ένα δύσκολο αγώνα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Εδώ καλούνται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν τις εθνικές θέσεις που είναι θέσεις προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Παρέμβαση σε Α. Κατσανιώτη

Η ΝΔ «ξεχνά» τι πρωτογενή πλεονάσματα είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα είχαμε 20 δις περισσότερα μέτρα, αφού είχατε συμφωνήσει στο 4,5%  πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

Αναρωτιέμαι με τις δικές σας συμφωνίες και με τις δικές σας προθέσεις και με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ποιο ακριβώς θα είναι το βάρος στους Έλληνες πολίτες. Είπατε στη Θεσσαλονίκη ότι θα καταργήσετε τον μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ που είναι για τα φάρμακα.

Μετά από εφτά χρόνια γίνονται προσλήψεις στη δημόσια υγεία. Το μόνο που κάνατε στον χώρο της υγείας είναι απολύσεις. Και είπατε μάλιστα στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. ότι θα  δεν θα γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Ο εφιάλτης της ΝΔ είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση με κοινωνικά δίκαιους όρους, με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο εφιάλτης σας. Ο δεύτερος εφιάλτης σας είναι ότι τελείωσε επιτέλους εκείνο το πάρτι διαπλοκής και διαφθοράς.

/ Ανακοινώσεις