«Προβλήματα στην αποπληρωμή εφημεριών ιατρών ΠΓΝΠ»

βουλε

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας καταθέτουν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και  Κώστας Μάρκου σχετικά με την ανακοίνωση – καταγγελία της Τριμελούς Επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας(Ε.Ι.Ν.Α) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών για την περικοπή του ύψους των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου εδώ και πάνω από ένα χρόνο και ζητούν να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία, η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση-υπολογισμό των εφημεριών (προβλεπόμενες βάσει βαθμίδας και υπερβάσεις) για τους ιατρούς του ΠΓΝΠ έχει αλλάξει από τον 6ο του 2021. Έχει μάλιστα επιλεγεί -μεταξύ κι άλλων νοσοκομείων πανελλαδικά – με κεντρική ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας. Το ΠΓΝΠ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Αχαΐα που έχει αναλάβει η εταιρία και το μοναδικό που παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην εκκαθάριση και αποπληρωμή των εφημεριών. Το λογισμικό πρόγραμμα της εταιρείας αυθαίρετα επιλέγει τις πρώτες ημερολογιακά εφημερίες του μήνα του εκάστοτε ιατρού για την αποζημίωση, μη λαμβάνοντας υπόψη τις προβλεπόμενες από το νόμο εφημερίες. 

Όλοι σχεδόν οι ιατροί από όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, με βάση αυτή τη δημιουργική λογιστική, βλέπουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το ποσό των δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών τους να μειώνεται διαρκώς, ενώ αυξάνεται το ποσό των υπερβαλλουσών εφημεριών, που όμως καταβάλλεται, με καθυστέρηση πέραν του έτους. Με τις αλχημείες αυτές το νοσοκομείο διατρέχει τον κίνδυνο να υπερβεί το όριο του 15% και να μην αποπληρωθεί ποτέ σημαντικό ποσό αυτών των εφημεριών. Επίσης, λόγω της μη αυτοτελούς φορολογίας των εφημεριών, αυξάνεται  με αυτόν τον τρόπο η φορολογία και οι οφειλές των ιατρών στην εφορία ενώ το Νοσοκομείο και το Υπουργείο γλιτώνουν χρήματα για τις μισθολογικές δαπάνες των γιατρών που αναγκάζουν να υπερεφημερεύουν, λόγω ελλείψεων!

Παρότι έχει γνωστοποιηθεί το πρόβλημα στην εταιρεία και μάλιστα έχει προταθεί αλλαγή του αλγορίθμου του προγράμματος προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, η απάντηση της εταιρείας ήταν αρνητική. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τύχει της προσοχής και της μέριμνας του Υπουργείου Υγείας και να αποκατασταθεί άμεσα η εργασιακή και φορολογική αδικία σε βάρος των ιατρών.

/ Βουλευτές Αχαΐας