Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση «Πανδημία και οικονομική κρίση: Η επόμενη μέρα με το νέο πτωχευτικό κώδικα».

συριζα αχαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Πανδημία και οικονομική κρίση: Η επόμενη μέρα με το νέο πτωχευτικό κώδικα».

Την περασμένη Δευτέρα 9.11.2020 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Πανδημία και οικονομική κρίση: Η επόμενη μέρα με το νέο πτωχευτικό κώδικα» η οποία προβλήθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τη σελίδα στο Facebook του ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ (https://www.facebook.com/syrizaaxaias).

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και Συντονιστή του Οικονομικού Κύκλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που δεν μπορεί παρά να διχάσει την κοινωνία. Αυτό, όπως πρόσθεσε, φάνηκε ξεκάθαρα στο τομέα των εργασιακών σχέσεων πριν ακόμη από την πανδημία. Συνεχίζοντας την κριτική του, επεσήμανε ότι «ο τρόπος που βλέπει η κυβέρνηση της ΝΔ την αναδιάρθρωση της οικονομίας, δηλαδή αυτό που εμείς ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει δύο “πόδια”» και εξήγησε: «Το ένα είναι η δημιουργική καταστροφή, δηλαδή ότι πρέπει να αφήσουν πολλές επιχειρήσεις να πτωχεύσουν και το δεύτερο είναι ότι επειδή καταλαβαίνει πως η παραγωγική ανασυγκρότηση θα βασιστεί εν πολλοίς στο ταμείο ανάκαμψης και σε αυτά τα περιβόητα 32 δισ., θα πρέπει, για να μπορούν να ξοδευτούν αυτά τα λεφτά, να βρίσκει προνομιακούς συνομιλητές και αυτοί θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις». Τόνισε ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι από την μία πλευρά να επιτρέψει την ρευστοποίηση και την πτώχευση πολλών μικρών επιχειρήσεων και από την άλλη να υποστηρίξει κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που συνδέεται με το ταμείο ανάκαμψης».

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «πρέπει να έχει στην επόμενη περίοδο ένα πρόγραμμα που να του δίνει μία κατευθυντήρια γραμμή, για να εξειδικεύει την κριτική που κάνει σε διάφορους τομείς και παράλληλα να έχει προτεραιότητες» προσθέτοντας ότι προτεραιότητες είναι οι εργασιακές σχέσεις, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, το ασφαλιστικό, το θέμα του ιδιωτικού χρέους και η στεγαστική πολιτική.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι φορέων και ειδικότερα οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κρεμμύδας, Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Παππάς και Στέλιος Τζιβγινίδης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου αντίστοιχα, Γεώργιος Βαγενάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της  Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) και Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Εστίασης Ν. Αχαΐας.

Με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που ταλανίζουν την πραγματική οικονομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της περιοχής μας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, της πανδημίας και του δεύτερου lockdown. Λόγω της πρωτόγνωρης πραγματικότητας, των υγειονομικών συνθηκών, των περιορισμών και των επιλογών της κυβέρνησης σχηματίζεται μια ιδιότυπη κατάσταση που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την περιουσία των φυσικών προσώπων. Σημειώθηκε επίσης ότι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού κώδικα θα οδηγήσει στη χρεωκοπία και στην απώλεια της περιουσίας και της πρώτης κατοικίας των πολιτών και των επαγγελματιών μετά από ότι έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τα δεκαετή προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και την νέα οικονομική κρίση που είναι απόρροια της υγειονομικής κρίσης. Τονίστηκε η ανάγκη για την ουσιαστική ενίσχυση της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας ως απαραίτητα στοιχεία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

 Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση από τη Χρύσα Καπάτου, δικηγόρο, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, στην οποία αναδείχτηκαν οι αυστηροί όροι και οι fast track διαδικασίες που υιοθετήθηκαν στο νέο νόμο και με τις οποίες δεν δίδεται η δυνατότητα πλέον σε κάποιον να τις εμποδίσει και να μπορέσει τελικά να προστατεύσει την κατοικία του.

Ο κύκλος των παρεμβάσεων ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των Βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου που κινήθηκαν στην κατεύθυνση της απαραίτητης και αναγκαίας στήριξης των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς καθώς και στην δημιουργία των απαραίτητων αντιστάσεων μέσα στη κοινωνία για αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

 Δείτε ξανά την διαδικτυακή εκδήλωση, όπως αυτή προβλήθηκε live

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ