«Πολιτισμός, προνόμιο για την οικονομική ελίτ και όχι δικαίωμα όλων των πολιτών.

αναγνωστοπουλου

 «Πολιτισμός, προνόμιο για την οικονομική ελίτ και όχι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Με μια απαράδεκτη κοινή υπουργική απόφαση της κ. Μενδώνη και του κ. Σκυλακάκη, καθορίστηκε εισιτήριο στα 50 ευρώ! για την είσοδο στο πρώτο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο, στη νησίδα Περιστέρα. Αποφάσισαν δε, παρακάμπτοντας την τοπική κοινωνία, τους φορείς της αυτοδιοίκησης και κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Είναι η δεύτερη φορά –σε διάστημα ενός έτους- που οι δήμοι Αλόννησου και Σκοπέλου εναντιώνονται στις πρωτοφανείς αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού. Πρόκειται για ακόμα μία επικίνδυνη μεθόδευση σε βάρος του τουρισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δρομολόγησε τις απαραίτητες θεσμικές διεργασίες και με ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, τέθηκε ο στόχος για τη λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων πιλοτικά από το καλοκαίρι του 2020, όπως και έγινε.

Με το ποσό που καθόρισαν οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ, καθιστούν τον καταδυτικό-αρχαιολογικό τουρισμό απρόσιτο για το ευρύ κοινό, σε μία εποχή που θα έπρεπε να προωθείται και να ενισχύεται η αποκέντρωση του πολιτιστικών πολιτικών. Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού καταδεικνύει,  για πολλοστή φορά, την αντίληψή της για την πολιτιστική κληρονομιά (χερσαία και ενάλια) και την πρόσβαση σε αυτή: προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.

/ Βουλευτές Αχαΐας