Περιορισμός του επισκεπτηρίου για τους δικηγόρους στις φυλακές και παραβίαση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη

Μαρκου

Θέμα: Περιορισμός του επισκεπτηρίου για τους δικηγόρους στις φυλακές και παραβίαση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καθηγητή κ. Κώστα Μάρκου κατατέθηκε Αναφορά στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, την οποία συνυπέγραψαν 17 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με αφορμή την από 15.01.2021 Επιστολή της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Με την επιστολή αυτή οι δικηγόροι κρούουν εκκωφαντικά τον κώδωνα του κινδύνου: Ο περιορισμός –λόγω covid- του επισκεπτηρίου για τους δικηγόρους στις φυλακές του Κορυδαλλού και σε άλλες φυλακές συνιστά παραβίαση του δικαιώματος των κρατουμένων για δίκαιη δίκη και η χώρα μας είναι και πάλι υποψήφια για νέες καταδίκες από το ΕΔΔΑ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τα επισκεπτήρια έχουν ουσιαστικά συρρικνωθεί σε μια μόνο επίσκεψη πριν την ημέρα της δίκης (πολύ σπάνια χορηγείται ειδική άδεια για παραπάνω επισκεπτήρια), γεγονός που τελικά οδηγεί στην κατάργηση του δικαιώματος του κατηγορουμένου να έχει την αναγκαία επαφή και επικοινωνία με το συνήγορό του και κατ΄ επέκταση στην παραβίαση του δικαιώματος του κατηγορουμένου για δίκαιη δίκη (αρ 6 ΕΣΔΑ). Το πρόβλημα δε οξύνεται ιδίως στις περιπτώσεις σοβαρών δικών, όπου οι δικογραφίες είναι ογκώδεις και αφορούν σε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν βαριές ποινές καθείρξεως.

Ο κ. Κ. Μάρκου συντάσσεται με τη άποψη που υποστηρίζει ότι το δικαίωμα της κατ’ ιδίαν επαφής και επικοινωνίας ενός κατηγορουμένου με συνήγορο υπεράσπισης εντάσσεται στις βασικές απαιτήσεις περί δίκαιης δίκης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Κάθε κατηγορούμενος, βεβαίως και αυτός που τελεί υπό καθεστώς κράτησης, έχει το δικαίωμα να του παρασχεθεί επαρκής χρόνος και διευκολύνσεις, για την προετοιμασία της υπεράσπισής του. Και αυτό, διότι έχει παρατηρηθεί ότι η ικανότητα του δικηγόρου να παράσχει αποτελεσματική νομική συνδρομή μπορεί να θιγεί από τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να συναντά ή να επικοινωνεί με τον πελάτη του, πολλώ δε μάλλον όταν η επικοινωνία διεξάγεται σε μια μόνο επίσκεψη πριν την ημέρα της δίκης.

Η πρόσβαση σε δικηγόρο για κάθε κατηγορούμενο πρέπει να είναι αποτελεσματική και οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να βρουν τη λύση. Ενστερνίζεται όμως η Κυβέρνηση την ίδια άποψη ή θα κωφεύσει και πάλι εκκωφαντικά;

/ Βουλευτές Αχαΐας