Παραποίηση από το ΥΠΠΟΑ της Διακήρυξης των ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης

αναγνωστοπουλου

Συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, Τομεάρχη Πολιτισμού – βουλευτή Αχαΐας  η πρωτοφανής παραποίηση της Διακήρυξης των ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην τοποθέτησή της τόνισε ότι ειδικά στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, με την ρωσική εισβολή να μετατρέπει πόλεις σε τόπους μαρτυρίου, η κυβέρνηση οφείλει να  σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι να εργαλειοποιεί τον πολιτισμό για μικροπολιτικούς σκοπούς. Αυτό έπραξε η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη απόφαση για τη διακοπή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας με την Ρωσία και στη συνέχεια επιχείρησε να τη νομιμοποιήσει μέσα από την παραποίηση εγγράφων. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της συστηματικής λαθροχειρίας εκ μέρους των “αρίστων” της ΝΔ.

 

Κάλεσε την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει δημόσια την ευθύνη της και να σταματήσει να υποτιμά τους πάντες και τα πάντα προσποιούμενη ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα.

 

Ζήτησε δε,  το ΥΠΠΟΑ να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και να καταστήσει την Αθήνα πόλη αντιπολεμική, πόλη ειρήνης όπου θα βρουν χώρo όλες οι αντιπολεμικές φωνές από τη Ρωσία και οι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ειδικότερα κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει την αυριανή αντιπολεμική συναυλία με τρόπο που παραπέμπει στη δεκαετία του ’60 με τη δαιμονοποίηση του κινήματος ειρήνης.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού επιδόθηκε, κατά τη συνήθειά της, σε μια ρητορική άσκηση φθηνού λαϊκισμού. Αρνήθηκε όχι μόνο να απαντήσει στα σαφή ερωτήματα που της τέθηκαν περί λαθροχειρίας του ΥΠΠΟΑ στην επίσημη Διακήρυξη των Ευρωπαίων Υπουργού Πολιτισμού, αλλά κυρίως απέφυγε με κάθε τρόπο να καταδικάσει τον τοξικό οχετό εναντίον των καλλιτεχνών που ορθώνουν στη χώρα μας τη φωνή τους εναντίον του πολέμου. Προφανώς η κυρία Μενδώνη δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ανάληψη δράσης εναντίον του πολέμου. Περιορίστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις.

 

Η άρνησή της να λογοδοτήσει για την πρωτοφανή λαθροχειρία επιβεβαιώνει τον τρόπο που έχει συνηθίσει να πολιτεύεται.

Μια υπουργός πολιτισμού που δεν έχει να πει το παραμικρό για τον ελληνικό πολιτισμό, δεν μπορεί ούτε τους δημοκρατικούς θεσμούς να υπερασπιστεί, ούτε  την Τέχνη να διαφυλάξει.

/ Βουλευτές Αχαΐας