Παρέμβαση Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Καθηγητή Κώστας Μάρκου στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων για τα Αιολικά Πάρκα.

Μάρκου

O Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου είχε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εξαιρετικά σημαντικό και αφορούσε την αίτηση για τοποθέτηση είκοσι [20] επιπλέον  ανεμογεννητριών στην περιοχή του όρους Σκεπαστού [Βισωκά] Καλαβρύτων και του όρους Προφήτης Ηλίας στην Κερπινή Καλαβρύτων, όπως αυτό προκύπτει από τον ιστότοπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ο κ. Μάρκου άκουσε με προσοχή τις ενστάσεις, την επιφυλακτικότητα, τις αντιδράσεις και την αγωνία που εκφράστηκε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, και γενικά την αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν οι κάτοικοι των Καλαβρύτων.

Ο Βουλευτής στη σύντομη παρέμβασή του σημείωσε ότι ασφαλώς και τα αιολικά πάρκα αποτελούν μέρος της λύσης για μετάβαση σε αυτό που αποκαλούμε «καθαρή ενέργεια», αλλά το ελάχιστο απαραίτητο είναι ο σεβασμός των περιορισμών που θέτει το σύνολο των σχετικών διατάξεων για τη χωροθέτησή τους και η εξασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής αποδοχής. Σημείωσε ωστόσο ότι το Σώμα και οι Δημότες του Δήμου Καλαβρύτων θα πρέπει να ενημερωθούν για την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία, πλέον προωθείται η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη δημιουργία τεράστιων αιολικών πάρκων, καθώς επίσης και ότι η διενέργεια των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύναται να ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές, τους οποίους θα επιλέγει και θα πληρώνει ο κάθε επενδυτής.

Για το λόγο αυτό επέστησε την προσοχή του Δήμου ως προς την μελέτη και εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων και την υποχρέωση που αυτός έχει για ουσιαστικό έλεγχο σε ότι αφορά τη φερεγγυότητα των Μελετών. Τόνισε δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ουσιαστική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών σε όλες τις φάσεις των έργων [χωροθέτηση- κατασκευή- λειτουργία], αλλά και η ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά δε των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης {Περιοχές Natura 2000].

/ Βουλευτές Αχαΐας