«Πάγια έλλειψη καθηγητών στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία  όλης της επικράτειας»

βουλε

Θέμα: «Πάγια έλλειψη καθηγητών στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία  όλης της επικράτειας».

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσαν ως Αναφορά Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και  Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών- αμφότερα απευθυνόμενα  προς την αρμόδια  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Θέμα αυτής: το ζήτημα της πάγιας έλλειψης καθηγητών στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία όλης της επικράτειας. Η αναφορά συνυπογράφεται από  26 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Συνιστά αδιανόητη πραγματικότητα το γεγονός ότι λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα εκπαιδευτικά κενά, τόσο σε αντικείμενα γενικής εκπαίδευσης όσο και σε αντικείμενα καλλιτεχνικής είναι τεράστια. Οι μαθητές σε πολλά μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία στερούνται της διδασκαλίας υποχρεωτικών αλλά και επιλεγμένων καλλιτεχνικών μαθημάτων, όπως του ταμπουρά, του χορού και του κινηματογράφου, τουλάχιστον κατά το ήμισυ του σχολικού έτους. Ενδεικτικά, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχει ακόμη δασκάλους χορού και κινηματογράφου!

Τέλος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  μεταφέροντας τις ανησυχίες των γονέων, των εκπαιδευτικών και των λοιπών εργαζομένων στις σχολικές μονάδες κάλεσαν για πολλοστή φορά την κ. Κεραμέως να μεριμνήσει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού και να ανακαλέσει τα ακατανόητα μέτρα, που ισχύουν επί του παρόντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

                                                                                                                                                                                                    ΑΝΑΦΟΡΑ              

   Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

 

Θέμα: «Πάγια έλλειψη καθηγητών στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία  όλης της επικράτειας».

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάρκου Κώστας και Αναγνωστοπούλου Αθανασία καταθέτουν ως Αναφορά το από 02/12/2021 Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων μετά της από 10/12/2021 Επιστολής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών- αμφότερα απευθυνόμενα  προς την αρμόδια  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων- αναφορικά με το ζήτημα της πάγιας έλλειψης καθηγητών στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία όλης της επικράτειας.

Συνιστά αδιανόητη πραγματικότητα το γεγονός ότι λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα εκπαιδευτικά κενά τόσο σε αντικείμενα γενικής εκπαίδευσης όσο και σε αντικείμενα καλλιτεχνικής είναι τεράστια. Συνεπεία αυτού, οι μαθητές σε πολλά μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία στερούνται της διδασκαλίας υποχρεωτικών αλλά και επιλεγμένων καλλιτεχνικών μαθημάτων, όπως του ταμπουρά, του χορού και του κινηματογράφου, τουλάχιστον κατά το ήμισυ του σχολικού έτους. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, το οποίο, σήμερα,  τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχει ακόμη δασκάλους χορού και κινηματογράφου!

Επιπρόσθετα, οι γονείς επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά την απαίτησή τους να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία (και κατ ΄ επέκταση στις οικογένειες των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των λοιπών εργαζομένων στις σχολικές μονάδες) και κατ ΄ ουσίαν να αναθεωρηθούν και να ανακληθούν τα ακατανόητα μέτρα, που ισχύουν επί του παρόντος: νόσηση μισών συν ενός μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα, επιβάρυνση των γονέων με το κόστος διενέργειας rapid test, αντί της αραίωσης των μαθητών ανά τμήμα και της συνακόλουθης πρόσληψης εκπαιδευτικών.

Καλείται η αρμόδια Υπουργός να επιληφθεί του θέματος, να απαντήσει επί των ανωτέρω και να ενημερώσει το Σώμα σχετικά με τις πρωτοβουλίες, που έλαβε για τη διευθέτηση του ζητήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα αφενός μεν ότι η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τις συγκεκριμένες ειδικότητες καθηγητών θα προκηρύσσεται έγκαιρα –και σίγουρα, πολύ πριν την έναρξη του σχολικού έτους- αφετέρου δε ότι η επίκληση της ατομικής ευθύνης θα πάψει πλέον να έχει προσχηματικό χαρακτήρα, με σκοπό την κάλυψη των κρατικών ελλείψεων.

Επισυνάπτονται α)το από 02/12/2021 Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και  β) η από 10/12/2021 Επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθηνών.

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2021

 

Οι βουλευτές που καταθέτουν

Μάρκου Κωνσταντίνος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αμανατίδης Γιάννης

Βαγενά  Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Θραψανιώτης Μανόλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γεώργιος

/ Βουλευτές Αχαΐας