“Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας-μια κινητή αντίφαση”

μαρκου αναγνωστοπουλου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κληρονομιά που άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  να ενημερώνεται για την εξέλιξη σημαντικών οδικών έργων στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από πόρους που εγκρίθηκαν το 2018 και να εκφράζει την «ικανοποίησή» του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αύξησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και δημιούργησε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης: το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» («ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», το οποίο κατήργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ.).

Συγκεκριμένα, ως προς τις Περιφέρειες, ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε την χορήγηση 650 εκ ευρώ από το ΠΔΕ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2019 της Νέας Δημοκρατίας προβλέφθηκε μόλις το ποσό των 250 εκ ευρώ. Επιπλέον, οι επενδυτικοί ΚΑΠ των Περιφερειών – τους οποίους είχε μηδενίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012- επανήλθαν το 2017. Ενδεικτικά, το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε 70 εκατ. ΚΑΠ επενδυτικών για τις 13 περιφέρειες.

Η συντήρηση της οδού Σκεπαστό – Κερπινή – Πλατανιώτισσα, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, η συντήρηση του Οδικού Άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων προϋπολογισμού 1.800.000 εκατ. ευρώ και οι εργασίες στο δρόμο  Αίγιο – Φτέρη –Καλάβρυτα, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ είναι έργα που σχεδίασε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και εντάχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, βάσει του ενισχυμένου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2018. Η δε «ικανοποίησή» του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τις εργασίες συντήρησης οδοστρωμάτων, τεχνικών, γεφυρών, σήμανσης, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, σημάνσεων που εκτελούνται  σε όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Καλαβρύτων με στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας οφείλεται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» που πλέον, εξαιτίας της παράταξης στην οποία πρόσκειται ο ίδιος, δεν υφίσταται.

Η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της προηγούμενης διακυβέρνησης από τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν μπορεί παρά να λαμβάνει χαρακτηριστικά αυτοδικαίωσης, ακόμα και αν διενεργείται στο πλαίσιο μιας περιοδείας επικοινωνιακού χαρακτήρα στην απόπειρα να καρπωθεί ο ίδιος τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας που όχι μόνο δεν τον αφορά, αλλά αντίθετα στάθηκε λεκτικά και με πράξεις απέναντί της. Την ίδια τακτική ακολουθεί ο νυν Περιφερειάρχης και εκτός των Καλαβρύτων, όπως κάνει οψίμως για έργο στην είσοδο της Πάτρας, συνολικού προϋπολογισµού 8 εκατοµµυρίων ευρώ, από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, που εγκρίθηκε το 2017.

Οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθούμε προσεκτικά την πορεία αυτών των έργων, όπως και τυχόν νέων, που θα έπρεπε να αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χωρίς δυστυχώς να επωφελείται πλέον, της γενναίας συνδρομής που είχε προηγουμένως από το κράτος. Ο νυν Περιφερειάρχης και η Κυβέρνηση, υπηρετούν το δόγμα του «μικρού κράτους», καθιστώντας τον ίδιο και το ενδιαφέρον του για δημόσιες επενδύσεις -που άντλησαν άλλοι- μια «κινητή αντίφαση».

Υπό την απειλή νέας μεγάλης υφεσιακής πορείας στην οικονομία, όρθιες θα σταθούν οι χώρες που θα επιλέξουν την τόνωση της ζήτησης μέσα από κρατική ενίσχυση και όχι όσες συνεχίσουν να αναπαράγουν το αποτυχημένο μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Οι διαστάσεις της κρίσης είναι τέτοιες που η κρατική παρέμβαση καθίσταται  απαραίτητη. Αντί να περιορίζονται τα κράτη να διορθώνουν τις αποτυχίες της αγοράς, όποτε προκύπτουν, θα πρέπει να αρχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και τη δημιουργία αγορών ικανών να παράγουν βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

/ Βουλευτές Αχαΐας