Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ «ΜΟΛΥΝΕΙ» ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

βουλε

ΘΕΜΑ: Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ «ΜΟΛΥΝΕΙ» ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα την εκτεταμένη χρήση του αμιάντου σε κτίρια της Πάτρας και δίωξη υπαλλήλου μηχανικού στα ΕΛΤΑ Πάτρας αντί μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων από τον αμίαντο κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου στους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας.

Το πρόβλημα που υπάρχει με την εκτεταμένη χρήση του αμιάντου σε κτίρια της Πάτρας, και δη στο κεντρικό κτήριο των ΕΛΤΑ, προκαλεί ανησυχία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών που εξυπηρετούνται σ’ αυτά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώνεται με στοιχεία, όχι μόνον ότι δεν τηρήθηκαν τα νόμιμα στην εκτέλεση τεχνικού έργου σχετικού με την κάλυψη αμίαντου στο κτίριο αυτό αλλά και ότι η πολιτική μηχανικός της τεχνικής Διεύθυνσης των ΕΛΤΑ, διώκεται με υποβιβασμό, αφαίρεση των τεχνικών αρμοδιοτήτων της και πιθανή απόλυση, αφού ο Γενικός Δ/ντης Ανθρώπινου Δυναμικού προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας της μηχανικού, η οποία προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ το 2005 λίγο πριν τη δίκη αμιάντου που έγινε 1.12.2021 στον Άρειο Πάγο.

Η Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να απομακρύνουν τον αμίαντο από όλα τα κτίρια της Πάτρας. Οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ αλλά και να προστατεύσουν την εργαζόμενη από την εκδικητική απόλυση. Επίσης οφείλουν να απομακρύνουν τον αμίαντο και να προστατεύσουν την υγεία των 6000 κατοίκων και στις εργατικές κατοικίες «Αγίου Νεκταρίου». Στους πόσους τόνους αμίαντου κρίνεται απαραίτητη η  συνδρομή της Περιφέρειας και πότε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης θα καταδεχτεί να δεχτεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας;

 

/ Βουλευτές Αχαΐας