Ο Αλέξης Τσίπρας στον “Σκάι”: “Δεσμεύομαι”

τσιπρας

«Δύναμή μου, η εμπιστοσύνη του λαού»: με τη φράση αυτή έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας την ωριαία συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και τον Γ. Αυτιά. Και με κεντρική φράση, «η μόνη ασφαλής επιλογή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» κατέθεσε σειρά δεσμεύσεων στα θέματα οικονομικής πολιτικής που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Εξάλλου για τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει τρόικα την επομένη των εκλογών» και η συζήτηση θα γίνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Η διαπραγμάτευση (σ.σ. με τον ΣΥΡΙΖΑ) γίνεται ήδη».
Καταθέσεις και φορολογία

Ειδικότερα, εγγυήθηκε τις καταθέσεις, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος», δεσμεύτηκε ότι η «συντριπτική πλειονότητα της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογηθεί», επίσης ότι το 2015 ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ -πράγμα που δεν θα μπορούσε να ισχύει για τις δόσεις του 2014-, ότι χαμηλά και μεσαία στρώματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (τους οποίους λεηλάτησε, όπως είπε, ο κ. Σαμαράς για να συνεχίζουν κάποιοι το πάρτι), ότι το αφορολόγητο των 12000 ευρώ θα αφορά και τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες –και όχι φορολόγηση από το πρώτο ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Σε απάντηση δε, δε, της κριτικής που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ για την ανώτατη φορολογία θύμισε ότι η κυβέρνηση σήμερα, προσδιορίζει τον πλούτο στα 42000 ευρώ, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση με τον ανώτατο συντελεστή για τα εισοδήματα π.χ. άνω των 80000 ευρώ αφορά το 1% των φορολογουμένων -«για αυτό το 1% έβγαλε ανακοίνωση η ΝΔ». Πάντως, «ο φόβος τελείωσε, ακόμη και αν τον αναπαράγουν καθημερινά κάποιοι δημοσιογράφοι».

 Να πώς θα χρηματοδοτηθεί το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

«Οι φοροφυγάδες, όσοι έχουν οφσόρ, οι λαθρέμποροι, όσοι κάνουν ενδοομιλικές συναλλαγές –αυτοί να φοβούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το μήνυμα που έστειλε, ενώ προέβη και σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη: ότι μόνο από την αντιμετώπιση των μη δικαιολογηθέντων εισοδημάτων της Λίστας Νικολούδη μπορεί να υπερκαλυφθεί το κόστος του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. «Γιατί δεν έγιναν έλεγχοι όσων είναι στις Λίστες;», αναρωτήθηκε συμπληρωματικά. Ενώ σε ερώτηση για τα φορολογικά όρια στην ακίνητη περιουσία, διευκρίνισε ότι πρέπει να καθοριστούν πρώτα οι πραγματικές αξίες.

Πυρήνας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ –τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης- είναι η επαναφορά, με νόμο, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η αποκατάσταση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων. Επανέλαβε ακόμη τη δέσμευσή του για καταβολή 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε μεγάλη σημασία στην ψυχολογία των Eλλήνων –και «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει σε αυτήν», ενώ σε άλλο σημείο, «ερχόμαστε να φέρουμε αίσθημα αξιοπρέπειας», όπως είπε με έμφαση.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τη λύση την οποία επιδιώκει, ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει νέα δάνεια, αλλά βιώσιμη λύση. Και, θυμίζοντας τη λύση του 1953, αναρωτήθηκε με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείται η Γερμανία σήμερα κάτι αντίστοιχο σε Ελλάδα και άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος;. «Ζητώ ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος», κατέληξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει τη συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά στη βάση του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και χαρακτήρισε «πρόωρη» την ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζοντας ότι είχε προτείνει στον πρωθυπουργό συμφωνία στο πρόσωπο, υπό τον όρο ότι η χώρα θα προχωρούσε σε πρόωρες εκλογές.

Πολιτική του, η γονυκλισία

Με τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Αντώνη Σαμαρά δεν… ασχολήθηκε επί μακρόν ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας πάντως το αίτημά του για ντιμπέιτ, τον κατηγόρησε ότι έχει κάνει πολιτική του τη… γονυκλισία. Αντιθέτως στον ίδιον «δεν αρέσουν τα σκοτάδια, μ’ αρέσει το φως» και εξήγγειλε μέτρα αναβάθμισης του Κοινοβουλίου και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος: με επαναφορά της «Ώρας του πρωθυπουργού», με δημόσιες συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών κ.α. Αντιθέτως, αυτά που οδεύουν προς κατάργηση είναι τα προνόμια των βουλευτών -«δεν καταλαβαίνω γιατί ο βουλευτής να έχει αυτοκίνητο;», αναρωτήθηκε επί παραδείγματι. Και εξήγγειλε μείωση του αριθμού των Υπουργείων, μείωση της σπατάλης λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και της Βουλής.

«Με μας τελειώνουν ρουσφέτι, πελατειακές σχέσεις, στρατιές συμβούλων», τόνισε ακόμη, ενώ έκανε αναφορά και στον κώδικα δεοντολογίας με τον οποίο δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες κ.ο.κ.

Πηγή: avgi

/ Κεντρικά Θέματα