Ολοκλήρωση εργασιών 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας

Αν.Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και Υπουργός Μεταφορών Ρωσίας Γιεβγκένι Ντίτριχ-12η ΜΔΕ – φωτό 2

Ολοκλήρωση εργασιών 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας (Θεσσαλονίκη, 19.04.2019)

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας – Ρωσίας που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμπροήδρευσαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, και ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Yevgeny Ditrikh.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για «την παραγωγική και γόνιμη συνεργασία» που είχαν, χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» ενώ υπογράμμισε την κοινή διαπίστωσή τους για την ανάγκη προώθησης επενδυτικών συνεργασιών, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων. Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της 12ης ΜΔΕ αποφασίσθηκε και εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο της Συνόδου άρθρο για την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα ενισχύει αυτές τις επενδυτικές συνεργασίες.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής:

«Οι εργασίες πήγαν πάρα πολύ καλά. Υπεγράφησαν το Πρωτόκολλο της 12ης ΜΔΕ, καθώς και δυο μνημόνια συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας και στον τομέα της τυποποίησης, τον αγροτικό τομέα. Η Ρωσία είναι στρατηγικός μας εταίρος. Μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Δεκέμβριο του 2018, και τις υψηλές συναντήσεις που είχε εκεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η συνεργασία αυτή προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα, εξ’ ου και η 12η Διυπουργική έγινε σε πολύ σύντομα διάστημα μετά την 11η, που έγινε τον Δεκέμβριο.

Έχουμε συγκροτήσει ομάδες εργασίας και θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Υπουργό Μεταφορών, τον κ. Ντίτριχ, που έδειξε στην Ολομέλεια τη διάθεση της Ρωσίας να επιταχύνει τους ρυθμούς επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δυο χωρών, διότι πρότεινε και εντάχθηκε στο πρωτόκολλο της Συνόδου τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ελλάδα που θα διευκολύνει τις επενδύσεις. Αυτό που διαπιστώσαμε, και το υπογράμμισε ο κ. Ντίτριχ, είναι ότι επενδύσεις χωρίς μια Ομάδα Εργασίας που να τις ενισχύει δεν μπορεί να υπάρχουν εύκολα. Χαίρομαι παρά πολύ για την πρότασή του που έγινε δεκτή και εντάχθηκε στο Πρωτόκολλο της Συνόδου.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ σημαντικό κέντρο για όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα, που τονίζω ενισχύθηκε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2018. Θέλω να τονίσω επίσης, ότι έχουμε το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας που θα εγκαινιαστεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον Μάιο, σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Θέλω τέλος, να τονίσω αυτό που αφορά τη Θεσσαλονίκη πιο ειδικά, αλλά και όλη την Ελλάδα, ότι υπό την αιγίδα της HELEXPO οι Έλληνες επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν προσκεκλημένοι στη Διεθνή Οικονομικό Φόρουμ της Ρωσίας που θα λάβει χώρα στην Αγία Πετρούπολη».

/ Βουλευτές Αχαΐας