Οι καιροί ου μενετοί, Του Κώστα Β. Μάρκου

μαρκου

Κάποιοι το 2010 δεν ήταν ακόμα έτοιμοι, πέρα από το διαφαινόμενο αδιέξοδο, να διακρίνουν ποια θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος από τη μέγγενη των Μνημονίων σε ένα πεπερασμένο τουλάχιστον χρονικό διάστημα. Ποιος όμως, ακόμα και καλόπιστος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φανταζόταν βλέποντας τα κόμματα που έφεραν τη χώρα σε ασφυκτική δημοσιονομική επιτροπεία να σχηματίζουν ακόμα κυβερνήσεις το 2012 ότι θα ολοκληρώναμε, μετά από μια σοφή αλλαγή πλεύσης το 2015, τη βάρβαρη δοκιμασία των Μνημονίων σε τρεία χρόνια από τότε; Όλα αυτά: Παρά τα όσα προβλήματα άφησε η διαχείριση των κυβερνήσεων που τα δημιούργησε; Παρά τη διάψευση όλων των στόχων τους, τη διολίσθηση των οικονομικών δεικτών, την τεράστια -ακόμα και εντός Μνημονίων- διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Η προφητεία το 2010 για επιγενόμενη καμένη γη ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε τελεσίδικα. Εκπληρώθηκε το ελάχιστα καταστροφικό αλλά αναστρέψιμο σενάριο, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, η Ελλάδα του 2019 είναι σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση από αυτήν του 2015. Πλην όμως, οι επιτυχίες στην οικονομική πολιτική, η εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους, η αρχή της επιστροφής των απολεσθέντων κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Συμφωνία και το Μνημόνιο υπήρξαν μια επιβεβλημένη οπισθοχώρηση στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πίστη στην πιθανότητα ύπαρξης εναλλακτικών δεν πρέπει να υποχωρήσει μέσα στις καρδιές και τον νου των προοδευτικών ανθρώπων. Η πίστη αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Το πολιτικό πεδίο για τις σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προ κρίσης διευρύνθηκε με ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον εν μέρει, λόγω του ότι η πιθανότητα πιο δραστικών ρήξεων με τον καπιταλισμό έμοιαζε δυνατή και επειδή η πιθανότητα αυτή στηριζόταν με τη σειρά της σε σημαντικό βαθμό στην πίστη που είχαν οι άνθρωποι ότι οι ρήξεις θα λειτουργούσαν.

Καρπός όλων των παραπάνω μεγάλων αγώνων ήταν και παραμένει ακόμα, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, που άφησε πίσω του ο 20ός αιώνας, ο οποίος όμως έκλεισε με μια ύπουλη -από πολλές απόψεις- αντεπανάσταση, που ακόμα διαρκεί και ονομάζεται νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε εντός αυτής της δεινής συνθήκης. Έχοντας ένα τέτοιο περιορισμένο εύρος ελιγμών, κατάφερε να ανακτήσει σημαντικά κομμάτια του κοινωνικού κράτους και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όπως είναι γνωστό, ανακοινώθηκε το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα με άμεση υλοποίηση μέχρι το 2023. Στόχος τίθεται η προώθηση της ευημερίας της κοινωνίας συνολικά, σε αντιδιαστολή με προώθηση των στενών συμφερόντων μιας συγκεκριμένης ελίτ.

– Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία και προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς και μεταφορά πόρων από το κεφάλαιο στην εργασία.

– Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

– Ο τρίτος πυλώνας αφορά το αποτελεσματικότερο κράτος.

– Ο τέταρτος πυλώνας αφορά το κοινωνικό κράτος, την Υγεία, την Παιδεία, την πρόνοια, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος.

Δίπλα στη βελτίωση της καθημερινότητας με τα ανωτέρω μέτρα πρέπει να αναπτύξουμε το όραμά μας για το μέλλον του τόπου, τη μεταφορά πόρων από το κεφάλαιο στην εργασία και ισχύος από το κράτος στους πολίτες. Η λογική Μνημόνιο – αντιμνημόνιο πλέον δεν είναι αρκετή, αλλά, θα έλεγε κανείς, παρωχημένη.

Επομένως, απέναντι στον κυνισμό σχετικά με τη βούληση υλοποίησης εξισωτικών αξιών για το σύνολο του κοινωνικού ιστού, εμείς προτάσσουμε την αυτοπεποίθηση για μια εναλλακτική προοπτική βιοπολιτικής. Την αντιπροσώπευση του κόσμου της εργασίας και την έκφραση των ελπίδων τους.

Απέναντι στη λογική της δόμησης της κοινωνίας ως μιας αρένας ανεξάντλητης πάλης για την αυτοσυντήρηση ή για την ικανοποίηση των αναγκών των επιμέρους ατόμων, προβάλλουμε την ανάπτυξη των ουσιωδών δυνάμεων του ανθρώπου και τη θεσμοθέτηση δεσμών κοινωνικότητας και αλληλεγγύης

 

* Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι γιατρός, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αχαΐα